Sveriges största agilitytävling kommer tillbaka

I början av juli blir det återigen en stor hundfest i Kalmar. Fredriksskans blir skådeplatsen för Sveriges största agilitytävling.

delningar

Natten till den 2 april stängde anmälan till guldagility, som även i år hålls i Kalmar. I fjol satte tävlingen Sverigerekord, men det kommer att bräckas i år.

9 641 starter och över 1 400 hundar är anmälda till sommarens fest på Fredriksskans 2-5 juli.

– Det är fantastiskt att så många vill komma till Kalmar och uppleva agility när den är som bäst, säger en av tävlingsgeneralerna Fanny Mörnsjö Centofanti i ett pressmeddelande.

Evenemanget är internationellt och det kommer deltagare från bland annat länder som Japan, Polen, Schweiz,  Spanien, Tyskland och Holland.

Under de fyra dagarna tävlar ekipagen om en prissumma på 10 000 kronor. En summa som är smått unik i agilitykretsar, då de flesta tävlingar är utan några prispengar.

Fredriksskans kommer att bli en samlingsplats under fyra dagar i juli. Förutom agilitytävlingarna kommer det att vara matmarknad,  mässområde och barnaktiviteter.

Vad:  Guldagility. Hundtävling med över 1 400 hundar på plats i år. Lockar deltagare från bland annat Japan.

När: 2-5 juli.

Var: Fredriksskans.

Agility är banhoppning för hundar. I Sverige tävlas det i tre storleksklasser: Small (35-43 cm), medium (43-45) och large. De hinder som ingår i agility är: balansbom, gungbräda, däck, tunnlar, slalom, bord (inte i nationella klasser), hopphinder, säck, A-hinder, viadukt/mur och långhopp.

Sporten går ut på att så fort som möjligt forcera en hinderbana med så få fel som möjligt. Den hund som har minst fel och snabbast tid vinner. Det finns två olika klasser, hoppklass (utan kontaktfältshinder, det vill säga balansbom, gungbräda och A-hinder) och agilityklass (här kan alla hindertyper vara med). Domaren ritar banan och de ser olika ut från varje gång.

Källa: Wikipedia.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar