Laddar

Sveriges vackraste stad har korats – så gick det för Kalmar

Nu har landets vackraste stad utsetts.

delningar

Det är en omröstning via internet som initierats av det så kallade Arkitekturuppropet som nu kan presentera sitt resultat.

Femton städer som anses vara vackrast har hamnat på listan och ett av framgångsrecepten för att bli klassad som vacker är närheten till havet, menar personerna bakom tävlingen som avgjordes genom röstning via Facebook.

Alla städer utom Lund ligger vid havet, eller vid en sjö.

Vinnaren fick hela 1912 av 10145 röster och tyvärr var det inte Kalmar som kammade hem förstaplatsen. Vann gjorde istället Sundsvall.

”Staden som ligger vackert mellan två kullar är fylld av arkitektur som får dig att tro att du befinner dig på Östermalms unika Strandvägen i Stockholm, men nej du befinner dig i Norrland”, skriver arrangörerna på sin hemsida.

Kalmar hamnade på en hedrande sjundeplats och fick 286 röster. På hemsidan skriver man följande om staden:

”Kalmar har en välbevarad stadskärna med ett av Sveriges finaste slott precis utanför. Det stora torget kantas av vackra byggnader och staden har både murrester samt stadsportar kvar. Ett stort minus för okänslig pågående nyproduktion som håller på att lådifiera stadens rykte som vacker. Ett plus dock för närheten till havet och den för många nödvändiga Ölandsbron som nästan är lika fin som storasystern, dvs Öresundsbron.”

Här är listan:

Sundsvall

Visby

Lund

Karlskrona

Ystad

Varberg

Kalmar

Norrköping

Vadstena

Nora

Eksjö

Landskrona

Helsingborg

Hjo

Marstrand

 

 

Relaterade artiklar