Laddar

Tablett ska kunna lindra besvär för glutenkänsliga

En tablett innehållandes ett speciellt enzym hindrar en del av glutenet att nå tunntarmen. På så sätt kan personer som är glutenkänsliga få lindrigare besvär om de får i sig gluten, visar en studie vid Örebros universitet.

delningar

En tablett som har tagits fram i samband med en studie vid Örebros universitet gör det möjligt för personer som är glutenkänsliga att äta små mängder mat innehållandes just gluten. Detta utan att få de klassiska symptomen som magont, gaser och diarré.

Tabletterna innehåller enzymet Aspergillus niger-derived prolyl endoprotease (AN-PEP) och hindrar en del av glutenet att nå tunntarmen. Studiens huvudförfattare, Julia König, menar att tabletten inte ska ses som ett botemedel, utan snarare som ett hjälpmedel om personer med glutenintolerans råkar få i sig gluten.

– Det här ämnet gör det möjligt för glutenkänsliga personer att känna ökad trygghet, exempelvis när de är ute med vänner på restaurang och inte kan vara säkra på om det de äter verkligen är fritt från gluten, säger Julia König, studiens huvudförfattare och forskarassistent vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet i ett pressmeddelande.

18 personer har deltagit i studien där de fick äta gröt med två söndersmulade vetekakor i. En grupp fick i samband med måltiden en hög dos av AN-PEP, en annan grupp en låg dos och den tredje gruppen fick placebo. Studien visade att personerna som fick doser av AN-PEP hade mycket lägre glutennivåer i magsäcken än de som fick placebo.

– Våra resultat visar att det här enzymet skulle kunna minska de symptom som uppstår när glutenkänsliga personer får i sig små mängder gluten av misstag. Vi säger inte att AN-PEP kommer att göra det möjligt för dessa personer att äta pizza eller pasta, vilka ju är stora källor till gluten, men det kan få dem att må bättre om de av misstag skulle få i sig gluten, säger Julia König.