Laddar

Talande fåtölj ska minska sjukskrivningar i Kalmar

Återhämtning är nyckeln för att få ner antalet stressrelaterade långtidssjukskrivningar. Det hävdar ett nytt företag – som nu lanserar en talande massagefåtölj i Kalmar.

delningar

– Det är inte arbetsbelastningen, eller stressen i sig, som är det stora problemet, utan det är bristen på återhämtning. Det handlar om att arbeta förebyggande, men det är inte så många som varken tar sig tid till återhämtning eller som inte är vana vid det.

Det säger Max Runnqvist, som på onsdagen invigde det nya Kalmarkontoret för företaget Promas. De vill sälja in konceptet återhämtning till arbetsplatser i Kalmar. Många företag satsar mycket pengar på rehabilitering efter stressrelaterade sjukskrivningar, men inte lika många på ett förebyggande hälsoarbete.

Under invigningen visar Runnqvist upp företagets speciella, talande återhämtningsfåtölj som företag i Kalmar nu ska kunna hyra. Den som sitter i fåtöljen tar på sig ett par hörlurar där man, samtidigt som man får massage, får coachning i mentala övningar.

Rösten i hörlurarna tillhör Lars-Eric Uneståhl, som var en av de första som introducerade mental träning i Sverige.

– Man sätter sig i fåtöljen i en kvart för att få energi, och då får man ökad produktivitet och koncentrationsförmåga resten av dagen, menar Max Runnqvist.

Promas hyr redan ut fåtöljen till ett 40-tal företag i regionen, och enligt Max Runnqvist finns fåtöljerna på cirka 7 000 arbetsplatser i landet. Nu hoppas och tror han att Kalmarborna ska förstå vikten av återhämtning för minskad ohälsa.