Laddar

Kalmarfotograf i nationell utställning: ”En trevlig överraskning”

Hobbyfotografen Jörgen Tannerstedt från Kalmar är en del av "Upptäck universum", en nationell fotoutställning. "Ett väldigt kul initiativ, både för oss och för allmänheten".

delningar

Med start den 23:e september kommer den astronomiska fotoutställningen ”Upptäck universum” till ett flertal orter runt om i landet.

Utställningen består av 18 bilder på allt från solen och månen till nebulosor och galaxer långt, långt borta. En av de sex fotografer som ligger bakom bilderna är Kalmars Jörgen Tannerstedt.

– Det var en väldigt trevlig överraskning får jag säga. Utställningen är ny för i år men den startar i samband med ”astronomins dag” (23/9) som länge har funnits till för att tillgängliggöra det smala fältet astronomi, berättar Jörgen Tannerstedt.

– Det ger möjlighet att nå ut till allmänheten och visa vad vi gör och i år så lägger de till den här utställningen, för att lyfta fram oss och visa upp bilderna. Det är ett väldigt kul initiativ, både för oss och för allmänheten, fortsätter han.

Jörgen och de andra fem fotograferna vars verk visas upp har alla förekommit på den topplista över landets bästa astronomi-foton som tidningen Populär astronomi korar varje år. År 2015 hamnade Jörgen på plats två och 2016 hamnade hans bilder på både sjätte och tionde plats.

I vanlig ordning är det Öland som är basen för Jörgens fotografering, även när det gäller i årets bilder.  – Det är en bild från Gettlinge gravfält tagen på hösten, en bild från Kapelludden tagen från vintern och slutligen en från Hallnäs udde på våren. Med andra ord tre bilder som visar att vintergatan skiftar i utseende med årstiderna, och natthimlens mångfald, avslutar han.

De sex orter som får besök av utställningen är Luleå, Örebro, Norrköping, Göteborg, Skövde och Stenungsund. Fler orter ska planeras in i schemat men vare sig Kalmar är en av dem är oklart.