Tårar när romer informerades om Salvelägrets stängning

EU-migranterna som bor i Salvelägret har informerats om att de måste flytta. Beskedet mottogs med tårar och oro.

delningar

Under torsdagen höll Kalmar kommun ett möte för att informera de EU-migranter som bor vid Salve att området ska stängas. Ett 40-tal romer närvarade och beskedet mottogs med tårar och oro, uppger tidningen Östra Småland som var på plats.

– Det här känns riktigt jobbigt, det handlar ju om enskilda individer. Det är riktigt tufft, säger förvaltningschefen på serviceförvaltningen Benny Wennberg till tidningen, precis innan mötet på Café Lorens ska börja.

– På onsdag så bryter vi strömmen, stänger av vattnet och låser byggnaden på området. Det är förbjudet att ha fordon på området, det gäller både bilar och husvagnar. Vi vädjar till er att ta bort det som är era tillhörigheter. Det som blir kvar kommer att betraktas som skrot och fraktas bort därifrån. Tisdag natt är den sista natten ni kan vara där, förmedlar Wennberg genom tolken Rafael Ranca.

Även Cecilia Frid, socialchef, och Johan Eklund, socialsekreterare, deltog på mötet. De romer som var på plats erbjöds bussresa hem till Rumänien nästa tisdag. Men intresset för att återvända var svalt.

– De vill inte åka tillbaka. De har inga jobb i hemlandet och de får ingen ersättning från a-kassa eller annat. De får mer pengar genom att tigga här i Sverige än vad de skulle få i lön i Rumänien, tolkar Rafael Ranca för Östra Småland.

Flera romer frågade varför man var tvungen att stänga lägret. Benny Wennberg förklarade att det var en ren säkerhetsåtgärd, att det är farligt att bo där i och med de stora bristerna i brandsäkerheten bland annat.

– Det har varit bra fram tills i dag. Nu undrar vi hur det kommer se ut nästa vecka. Var ska vi sova? Vi får väl bo i våra bilar och ha motorerna i gång så att vi får värme, säger en av de kvinnliga romerna och får medhåll från sina vänner.

Pensionären Kåre Eriksson har engagerat sig i romernas situation och var på plats för att lyssna vad som sades på mötet.

– Det är en sorgens dag, verkligen. Vad har de för val nu än att bo i gamla plåtbilar? Tänk sen när det blir riktigt kallt. Fy, det här gör mig så ledsen, säger han till Östra Småland.

Eriksson har under utvecklat en speciell kontakt med en av de romska tjejerna och nu är han är orolig för hennes skull.

– Hon har två barn och ingen utbildning. Jag har gett henne lite pengar emellanåt och så brukar jag åka ner med lite mat ibland. Det känns i hjärteroten att hon liksom är en del av mitt liv och hur ska hennes liv bli nu? undrar han.

 

 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar