Laddar

TIPS: Så blir du sommarens grillmästare

Så gör du för att bli mästare vid grillen.

delningar

Att grilla handlar om så mycket mer än att bara lägga köttet på grillen och vänta tills köttet är genomstekt. Här kommer ett antal tips på hur du blir en grillmästare, listade av Leva & Bo.

Det första tipset enligt tidningen är att använda något som kallas för maillardreaktionen. Det är den reaktion som ger en brun och fin yta och höjer smaken på kött och grönsaker. Reaktionen sker när kolhydrater, proteiner och aminosyror hettas upp till en temperatur över 150 grader. Men se upp, når temperaturen över 200 grader sker istället karbonisering och maten blir bränd.

Tips nummer två är att det som grillas ska vara torrt. Är exempelvis köttet för blött kommer ytan börja koka och resultatet blir inte som önskat. Ett tips för att undvika det blöta köttet är att salta köttet eller torka det med hushållspapper, och ställa in i kylskåp över natten.

Vilken grillmetoden du använder är väldigt viktigt och här finns tre alternativ, direkt värme, indirekt värme eller 50/50-metoden, skriver Leva & Bo.

Direkt grillning är ”en vanlig grillning” där maten ligger på gallret, direkt ovanför kolen eller briketterna. Grillsättet är bra för exempelvis hamburgare, kotletter, kyckling, fiskfilé och grönsaker.

Indirekt värme betyder att köttet inte ligger direkt ovanför en värmekälla. Briketterna samlas i två högar på var sin sida, medans mitten är fri. En grillmetod som passar bra för större köttbitar och revbensspjäll.

Sist men inte minst är 50/50-metoden där du lägger briketterna på en sida av grillen och låter den andra vara fri. Först bryner du köttet över värmekällan och sedan flyttar du köttet till den andra sidan, och den indirekta värmen.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.