Laddar

TIPS: Så undviker du bedragarna på semestern

Det är semestertider i Sverige. Under den tiden löper du större risk att bli lurad av bedragare.

delningar

Det är semestertider i Sverige och många väljer att resa bort till utlandet. Men när du reser till ett nytt land och en ny stad är du i farozonen för att blåst. Då är det viktigt att tänka på dessa knep för att inte bli ett offer för turistfällorna.

Om en person är trevlig och försöker vara snäll och hjälpa dig vid till exempel biljettautomaten ska du vara på din vakt. Personen kan försöka memorera din pinkod och ta din plånbok.

Akta dig för saker som är ”gratis”. Det är vanligt att folk ger bort saker för att sedan kräva dig på dyra pengar. Betalar du inte kan bluffaren ställa till en obekväm scen. Låt inte folk sätta armband och dylikt på dig.

Ficktjuvar finns överallt i världen och det är omöjligt att veta vem som kan sno plånboken på en millisekund. Om en person varnar för ficktjuvar ska du vara försiktig, den personen kan själv vara bedragare. Ha aldrig dina värdesaker i bakfickan.

Ett gammalt knep vissa bedragare använder är att de distraherar dig, för att sedan ta dina värdesaker. Till exempel kan personen spilla något på dig, be om ursäkt, låtsas hjälpa dig och sedan ta värdesakerna. Håll alltid koll på din väska när folk försöker röra vid dig.

Det kan tyckas självklart, men när kön till tåget är lång och du är stressad kan det plötsligt komma någon som säljer en biljett till billigt pris. Den är troligen falsk och det enda sättet att vara säker är att köpa av officiella återförsäljare.

Ska du ta taxi i en stad du inte känner till finns det alltid de chaufförer som tar en lite längre väg än vad som egentligen behövs, gärna på gator med mycket trafik. Ett enkelt sätt att undvika bluffen är att fråga innan vad det kommer att kosta på ett ungefär.

Att få en fin gruppbild från semestern kan vara ett härligt minne. Tyvärr finns det vissa som utnyttjar situationen och erbjuder sig att ta kort, men därefter kräver betalning. Får bedragaren inga pengar kanske hen springer iväg med din kamera. Försök be någon annan turist ta bilden istället

Relaterade artiklar