Toiwo åter i sitt rätta element: "Skönt att vara tillbaka"

En gång fiskehandlare, alltid fiskehandlare.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Han är välkänd som mannen som drev Toiwos fisk i Kalmar i flera år. Den erfarne fiskhandlaren Toiwo Voksepp drev butiken från 1985 till 2010 men fick dessvärre sluta på grund av medicinska skäl. Nu är han tillbaka i fiskebranschen igen och ska driva Ölands Fisk och Rökeri AB.

– Nu har jag rätt mediciner så det är skönt att vara tillbaka. Jag föll för butikslokalen. Den är stor och rymlig och det finns många förutsättningar till att få ut något bra av det, säger Toiwo Voksepp.

Det var bara för några veckor sedan som det blev klart att Toiwo skulle ta över rökeriet. Nu håller lokalen på att bli fullt utrustad för att kunna öppna den 15 november.

– Det behövdes verkligen en renovering här. Vi håller på för fullt att färdigställa lokalerna och rusta upp stället. Gamla maskiner ska ut och nytt ska in. Det är mycket som ska falla på plats innan vi blir klara. Vi är lite tidspressade, säger Toiwo.

Toiwo ska driva Ölands Fisk och Rökeri tillsammans med Isak Alexandersson från Hönstorp. Toiwos bror Sverre ska också vara med(visas ej på bilden.)

Toiwo ska tillsammans driva rökeriet med sin bror Sverre och Isak Alexandersson, tidigare anställd vid rökeriet. Allt konstrueras om från början igen. Köket, packrummet, diskrummet och rökrummet ska renoveras. I lokalen har det även funnits en traditionell rök (stenrök) från 50-talet som Toiwo nu ska använda.

– Nu ska vi sätta fart på den och gå tillbaka till det traditionella. Vi kommer att elda med alnspån och sen röka fisken ovanpå. Då kommer den rätta smaken fram, säger Toiwo.

Ölands Fisk och Rökeris tidigare ägare, Camilla Calmius och Johan Danielsson, driver även Hamnplan 5 i Färjestaden. De kommer nu bara driva vidare Hamnplan 5 och Toiwo tar över rökeriet.

- Det är mycket möjligt att vi fortsätter att förse de med varmrökt lax och att samarbetet rullar på, säger Toiwo.

Sortimentet kommer att utökas och utöver olika sorters fisk ska även Toiwo söka tillstånd för att koka skaldjur och blåmusslor. Inköpspriset på varorna och produkterna har Toiwo redan fått ned med 20 procent.

– Vi kommer även att baka vissa saker som pajer och bröd. Besökare har också möjlighet att lämna in sitt egna kött till oss för rökning.

FAKTA

Om Toiwo:

Ålder: 55 år

Bor: Läckeby

Yrkesliv: Drivit Toiwos fisk (nuvarande Kalmar Fisk och Skaldjur AB) sedan 1985 fram tills 2010. Slutade med Toiwos fisk på grund av medicinska skäl. Var även med och byggde upp Byxelkroks rökeri på 90-talet. Har också drivit Arontorps Filialen på Giraffen köpcentrum.

Ölands Fisk och Rökeri AB:s öppettider efter 15 november:

Måndag – Torsdag: 09.00-17.00

Fredag: 09.00-18.00

Lördag: 09.00-14.00

Under somrarna kommer rökeriet ha utökade öppettider.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar