Laddar

Tokige Ture: ”Vi vill tillföra något nytt”

En gång i tiden var de Sveriges största godisbutik och än i dag är det många som inte kan ha ett riktigt helgmys utan godis från Tokige Ture.

delningar

Godisbutiken Tokige Ture introducerades för Kalmar redan år 1993 av Mats Lindqvist. 24 år senare finns den fortfarande kvar men på annan plats och med nya ägare sedan nio år tillbaka.

– Det var väl lite av en slump som gjorde att jag och min kollega Samy Nashed tog över. Vi hade ett gatukök i Mönsterås som vi inte ville pendla till längre och så såg vi annonsen om Tokige Ture på Blocket. När vi hade kollat alla räkenskaper slog vi till, säger Martin Hjalmarsson.

Tokige Ture inspirerades från början av kedjan Galne Gunnar och var en gång i tiden Sveriges största godisbutik. Idag har Martin och Samy valt att renodla sortimentet och satsa på godis av bättre kvalité och produkter som man inte hittar någon annanstans.

– Vi tar inte in ytterligare ett verktyg av gelé utan satsar på saker som ska tillföra något nytt och är lite roliga. Just nu är det stor efterfrågan på godis från USA så vi försöker leta upp massa nytt där. Eftersom vi inte ingår i en kedja måste vi inte gå genom en speciell grossist utan kan välja fritt. Många är väldigt beresta idag och tycker det är kul att hitta saker som man smakat på ute i världen här i Kalmar.

Tokige Ture har ungefär 750 stycken olika sorter på lösgodiset men det finns uppenbara favoriter hos kunderna.

– Många köper samma sak varje gång de kommer in men de sorterna som går åt snabbast är Cloettas center och lysmelk (chokladknappar).

Trots att Martin har ett jobb som många säkert hade som drömjobb när de var små så äter han förhållandevis lite godis.

– Det går inte att provsmaka allt själv! Det jag tycker är roligast med att jobba här är att man kan hitta på mycket utifrån vilket säsong det är. Jul, påsk och halloween har alla sina olika teman och nu på sommaren får man lägga mycket fokus på dricka.

Förutom den fysiska butiken så har Tokige Ture även en e-handel sedan 2010. Där säljer de godiskorgar och påskägg till företag, i våras sålde de och packade över 10 000 påskägg med godis.

– Från och med i år så är det beräknat att nätbutiken kommer ha högre omsättning än butiken här i Kalmar. Tanken är att vi också ska börja sälja till privatpersoner. Man ska till exempel kunna beställa ett godishjärta vid alla hjärtans dag och sedan få det direkt i brevlådan.

Tokige Ture kommer även att ta fram godislådor, genom varumärket Tures godis, som skolklasser och föreningar ska kunna sälja för att tjäna ihop lite pengar till laget eller klassen.

– Vår största utmaning är att hitta på nya grejer men vi har en hel del projekt på gång. Just nu hyr vi olika lediga lokaler vid behov men i framtiden kommer vi behöva ha en egen fastighet där vi kan packa alla produkter. I butiken har vi även börjat med veganchoklad och laktosfritt vilket har tagits emot bra.

Från och med juni i år har man även valt att satsa på kvällsöppet i butiken.

– Vår ambition är att vara det självklara valet och erbjuda det bästa utbudet inför höstens filmmys.

Förutom att satsa på godis av hög kvalité så lägger man även stor vikt på hygien och allergier.

– Efter att man plockat lösgodis får man lämna in skopan så diskar vi den till nästa gång. Vi har också ett färgsystem för allergierna, en röd prick på skylten betyder att godiset innehåller gluten, det blir alltså lätt för kunden att undvika det. De som har allvarliga allergier får även komma in bakom disken för att få helt oöppnat godis, säger Martin.

 

Hur är det att ha butiken i Kalmar?

– Kalmar är en fantastisk stad. En av de största fördelarna är ju att det händer så  mycket här under sommartid. Det har varit ett väldigt uppsving de senaste åren som har varit väldigt bra för oss, avslutar Martin.

Veckans företag Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.