Laddar

Tomteracet samlar ihop pengar till sjuka barn i Kenya

Ta på dig en tomtedräkt, sprid lite julglädje och hjälp samtidigt läkarna i Kenya så att de kan ge barnen där vård.

delningar

På lördag vid klockan 11 går startskottet på årets upplaga av Tomteracet. Förra året uppskattar man att drygt 300 tomtar vandrade genom Kalmars gator och i år hoppas man på fler.

– Vi hade varit jättenöjda om vi fick ihop till 500 personer men visst vill man att så många som möjligt vill vara med. Vi har 700 tomtedräkter i olika storlikar som vi är redo att dela ut, säger Thomas Carlsson.

Det är Kalmars fyra Rotaryklubbar som gemensamt anordnar loppet. Anmälningsavgiften på 100 kronor, eller 200 per familj, går oavkortat till Rotary Doctors som hjälper fattiga familjer i Kenya att få sjukvård.

– Det finns en kvinna här i Kalmar som arbetar med detta och har varit nere i Kenya flera gånger. Vi vet att pengarna hamnar på rätt ställa och att de gör nytta. 10 kronor räcker för ett barn ska kunna gå till tandläkaren. Man kan inte hjälpa alla men på det här sättet kan man hjälpa någon och det värmer i hjärtat.

Banan är drygt 1,5 kilometer lång vilket gör att den passar för många, man kan välja själva om man vill springa eller gå. På plats får man även en tomtedräkt som 45 volontärer från Rotaryklubbarna från Kalmar och Öland delar ut.

– Vi tror att det uppskattas av alla inne på Kvarnholmen när tomtekortegen vandrar genom staden. Det bidrar till att sprida lite julkänsla.

Fram till i år har Kalmar varit unika med sitt Tomterace i Sverige men nu kommer även Västervik att anordna eventet som uppstod i Riga för mer än tio är sedan.

– Jag har pratat med och hjälpt flera städer som är sugna på att köra igång så nästa år får vi nog se ännu fler orter som arrangerar ett tomterace, avslutar Thomas.

Relaterade artiklar