Toppresultat i skolranking – de är bäst i länet

Två länskommuner tar sig in på topp tio över landets bästa skolkommuner.

delningar

På torsdagen släppte Lärarförbundet sin årliga ranking över landets skolkommuner.

Borgholm klättrade från 26:e till 6:e plats på den nationella listan. Samtidigt tappade Kalmar från plats fyra till tio.

– Bästa skolkommun har blivit en årlig dörröppnare till viktiga diskussioner med kommunen som är lärarnas största arbetsgivare om vad som leder till goda skolresultat. I år har vi också ett nytt avtal att ta med oss in i diskussionen om lärarnas förutsättningar att få göra ett bra jobb. Det sätter fokus på arbetsgivarens ansvar för det ­arbetsmiljöarbete som gör verklig skillnad på varenda skola och förskola, säger Ulrika Reinholdsson, ordförande Lärarförbundet Borgholm, i ett pressmeddelande.

Rankningen baseras på 13 olika kriterier som inom förskola, fritidshem, grundskola och gymnasieskolan.

Sex av tolv kommuner i Kalmar län tappade placeringar. En av dessa var Mörbylånga som backade från 49:e till 53:e plats.

– Per satsad krona når vi ett bra resultat med bland annat ökat meritvärde för eleverna i årskurs 9, vilket är positivt. Trots sparkraven håller vår skola en fortsatt relativt hög, stabil nivå, säger David Idermark, verksamhetschef för barn och ungdom.

Andelen elever som fullföljer gymnasiet inom tre år, lärartätheten och sjukfrånvaron hör till Kalmar läns relativa styrkor i årets ranking. Länets kommuner placerar sig lägre gällande löner, andelen elever som uppnår högskolebehörighet och elevernas meritvärde i åk 9.

– Vi har en fantastisk lärarkår som med hårt arbete har vänt kunskapsutvecklingen. Men lärarbristen är akut och står i vägen för varje elevs rätt att undervisas av utbildade, behöriga lärare. För att fler ska vilja bli och förbli lärare behöver Sverige attraktiva lärararbetsgivare som värnar och värderar sin lärarkår överallt, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Listan toppas av Vellinge (Skåne), Orust (Västra Götaland) och Vadstena (Östergötland). Här hittar du hela rankingen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar