Laddar

Tove Folkesson reser över sundet i nya romanen

Från kaxig tonårsjägarinna till sökande ung vuxen. Huvudpersonen i Tove Folkessons uppföljare till "Kalmars jägarinnor" tar tar resan över Kalmarsund – och landar i sig själv.

delningar

Hennes roman Kalmars jägarinnor om ett sammansvetsat gäng tonårstjejer från Kalmar har hyllats såväl av kritiker som av läsare, och Kalmarbördiga Tove Folkesson har nominerats till flertalet prestigefulla litteraturpriser för boken.

Nu kommer uppföljaren, Sund som på måndagen släpps på Dillbergs bokhandel i Kalmar. Boken kretsar kring en av jägarinnorna som finns med i första boken. Eva har vuxit från trulig, arg tonåring till en ung kvinna som står inför dilemmat: Vad ska man göra med sitt liv?

Efter en kort sejour av studier på KTH bestämmer sig Eva för att lämna den utstakade karriärsvägen och kasta sig ut i det okända för att finna sig själv. Resan går via livscoacher och yogafestivaler, över Kalmarsund och till Öland –  där allt till slut faller samman.

– Vi har ju alla hört historien om den som hoppar av, lämnar sin trygga tillvaro för något helt annat – och lyckas. Men inte lika ofta hör man om dem som inte lyckas, de som aldrig blir någon ny Zlatan. Jag ville undersöka det fenomenet, säger Tove Folkesson som annars bor i Stockholm men som är i Kalmar för boksläppet.

Boken ställer också viktiga frågor om gränsen för vårt självförverkligande och hur vår tids individualism och valfrihet har kommit att prägla en hel generations livsdilemman, säger hon:

– Jag skulle säga att den här boken handlar om 80-talisterna, som är en generation som växt upp med enormt mycket frihet. Jag tror alla som känner igen sig i längtan efter att hitta sig själv kan ha behållning av boken, men den kan nog också passa alla som är nyfikna på eller blir provocerade av en generation som aldrig verkar vilja växa upp, säger hon.

Liksom hennes debutroman tar Sund avstamp i egna erfarenheter och välbekanta miljöer. Titeln för tankarna till Kalmarsund, men även till vad det innebär att vara en sund människa och ha ett sunt förhållande till livet, säger hon.

Till skillnad från den humoristiska, och ibland råa och svarta ton som präglar Kalmars jägarinnor så är uppföljaren mer sårbar, eftertänksam. Något som gjort att Tove Folkesson själv även känner sig mer sårbar nu när boken nu ska hamna hos läsarna.

– Jag har varit enormt nervös.  Jag vet ju inte vad folk ska tycka och vill inte göra någon besviken. Erfarenheten ligger ju närmare i tid för mig också. Det är inte så känsligt att skriva om tonåren när man är över trettio, men det här handlar om mer allmänmänskliga frågor.

Ändå är hon tydlig med att det hon skriver är fiktion, allt är inte egen erfarenhet. Men i bland är gränserna suddiga:

– I Kalmars jägarinnor skrev jag om en stor ek som stod på Stagneliusskolans skolgård, som en symbol för det traditionstunga, för utbildning. Efter en föreläsning i Kalmar så kom det fram en gammal lärare från Stagg och upplyste mig om att det faktiskt var en kastanj och inte en ek som fanns där, säger hon och skrattar.

En tredje del av romansviten är på gång och har arbetstiteln Ölandssång. Att Tove Folkessons böcker och författarskap så tydligt kopplar an till en geografisk plats var till en början en osäkerhet – men har vuxit till en styrka:

– Jag har fått jättefint mottagande från Kalmar. Jag hade inte förväntat mig några hyllningar eller att alla skulle tycka om den bild jag beskrev av Kalmar. Men jag tror många uppskattar att jag satt Kalmar lite på kartan. En läsare sa att hon önskade att någon skrivit en Kalmars jägarinnor fast från Växjö i stället.