Traditionsenlig helg närmar sig i Borgholm: "Ett startskott"

Kenneth Sunesson och Göran Göthlin berättade om vad som händer i Borgholm under påskhelgen. - Foto: Mattis Andersson

I Borgholm ser man fram emot påskhelgen och alla aktiviteter som anordnas i stan.

delningar

Påskfirandet i Borgholm är en tradition på norra Öland. Under påskhelgen kommer en rad aktiviteter sedvanligt att äga rum i staden.

– Påsken är en viktig helg på våren, det är lite som ett startskott för besöksnäringen. För handeln i Borgholm så är besöksnäringen väldigt viktig så klart och den ska igång så tidigt som möjligt, säger Göran Göthlin från Borgholms cityförening.

Det kanske största inslaget under helgen är "Konst på Strand". Det är 40 konstnärer me anknytning till Öland som befinner sig på en vernissage. Den invigs av den nye turistchefen Johan Göransson under fredagen och fortsätter under lördagen och söndagen.

– Det har varit en fantastisk succé som vi har för fjärde året nu, säger Göran Göthlin.

Även på Galleri 13 är det vernissage, på långfredagen. Något som blev en återupplivad succé förra året är tävlingen där man ska klä ut sig till bästa påskkärring eller påskgubbe. Tävlingen anordnas för 28:e året i rad och tog rejäl fart i fjol.

– Man går dit och blir fotograferad så är det en jury som utser en vinnare, berättar Kenneth Sunesson.

Nytt för 2019 är att man planerar en byakamp på påskafton. Tanken är att lag från Borgholm tävla mot varandra i tävlingar som givetvis ska vara inspirerade av påsken. Redan på onsdagen har förskolorna förberett för påskbus på torget. Då kommer ett björkträd till torget som barnen ska få klä med teckningar, ballonger och liknande. Man ska också hälsa Tuppen Borge välkommen.

För att nå båda ändarna av staden anordnas en loppis i södra parken. Ett bra inslag som man ser direkt när man kommer in i stan.

– Man kan kalla det för Borgholms variant av Antikrundan. Det är något helt osannolikt vad populärt det är, säger Göran om loppisen som redan har ett 40-tal anmälda försäljare.

Andra aktiviteter under helgen är ett påskregn när påskharen kommer, utlottning av en säng, musik på torget och det årliga vårtalet som kommunalrådet Ilko Corkovic håller på påskafton klockan 11.00.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar