Laddar

Trafikläraren: ”Fartkameror är mycket effektivare”

Folk bryr sig inte om de variabla hastigheterna - det menar trafikläraren Anders Gustafsson som nu vill att Trafikverket tänker om.

delningar

Onsdagens snackis på 24Kalmars Facebooksida var nyheten om förslaget att Ölandsbron borde få fartkameror.

Mörbylånga kommun har skickat vidare frågan till Trafikverket som nu ska utreda om det är aktuellt.

En av de 50-talet personer som kommenterade nyheten på Facebook var Anders Gustafsson, med över 40 års erfarenhet som trafiklärare på körskola.

–Jag förstår att de blir irriterade över hur vissa kör och vill ha fartkameror. Tyvärr är det ju så att folk i allmänhet inte bryr sig om de trafikregler som finns, framför allt hastighetsbegränsningar.

Med de variabla skyltarna kan hastigheten anpassas till mellan 50-90 km/tim. Att ha den möjligheten och samtidigt ha fartkameror är inte helt lätt att lösa tekniskt. Anders Gustafsson tycker inte att det variabla systemet har någon effekt.

– Trafikverket tycker att det fungerar bra – jag vet inte var de har fått det ifrån. Folk bryr sig inte ett dugg om det står 70.  Folk kör i den fart de själva tycker är lämpligt. Om det stämmer med hastighetsgränsen bryr de sig inte så mycket om.

Bland kommentarerna på Facebook var det ett flertal som riktade kritiken mot motsatt håll – de som kör ”för långsamt”.

– Jag förstår inte varför man gnäller – det finns ju två körfält så att du kan köra om. Det är egentligen ganska tramsigt. Det är inte något bekymmer att vissa kör långsammare. Om det kör en traktor på bron kan du köra om i det andra körfältet, säger Anders.

Han säger att det enda som får folk att hålla hastigheten är just fartkameror, och menar att ”ögontjänarna är för många”.

– Det gör ju egentligen ingenting, fartkameran står där av ett skäl. Kamerorna har räddat många liv.

Anders Gustafsson var verksam på Gustafssons trafikskola i över 40 år innan han gick i pension 2007. Han bor i Färjestaden och åker över bron ganska ofta.

– Det här med trafikintresset går ju inte ur, man är ju förstörd på så sätt, skrattar han.

Relaterade artiklar