Trafikverket varnar: "Därför måste vi hjälpas åt"

Genrefoto: Mostphotos.

Myndigheten går ut med information på sin hemsida och uppmanar till försiktighet.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Nu när både dagarna och nätterna allt oftare stannar på minusgrader, blir det allt viktigare att vara försiktig när man är ute och rör sig i trafiken.

"Vintern kommer allt närmare och vi på Trafikverket vill att du ska komma fram smidigt och tryggt. Därför måste vi hjälpas åt. Vintern bjuder både vår organisation och dig som bilist på stora utmaningar. Snabba omkastningar mellan plus och minusgrader, snöiga och hala vägar kommer att påverka oss alla", skriver myndigheten på sin hemsida.

Mellan den 1 oktober och 30 april kräver Trafikverket att entreprenörernas vinterorganisation ska fungera fullt ut. Det statliga vägnätet delas in i olika klasser och det är dessa klasser som avgör när och hur vägtyperna ska åtgärdas. Högtrafikerade vägar åtgärdas snabbare än lågtrafikerade.

Men Trafikverket påminner också om vikten av att som trafikant vara förberedd när man ska bege sig ut på vägarna.

Att ha rätt utrustning i bilen under vintern kan också vara livsviktigt. Förutom vinterdäck kan det vara bra att ha en liten snöskyffel i bagaget liksom en påse med sand. En vinterutrustad bil hjälper dock inte alltid. Du som bilist har ett stort ansvar och det är extra viktigt att anpassa hastigheten efter väglaget. Halkan kan komma plötsligt, varnar Trafikverket.

– Vi halkbekämpar för att uppnå god framkomlighet i trafiken. Utan halkbekämpning skulle inte minst den tunga trafiken stå stilla i exempelvis backar. Våra entreprenörer kan med hjälp av väderstationer längs vägnätet göra väderprognoser och i många fall bekämpa halkan förebyggande, säger Emma Stenman och Martina Rydberg, Trafikverket Underhåll region Väst.

För dig som cyklar i trafiken bör du även tänka på följande:

1. Byt till dubbdäck/vinterdäck även på cykeln.

2. Använd cykelhjälm.

3. Se till att synas genom att använda cykelbelysning och reflexer.

4. Serva cykeln så att bromsar, belysning och växlar fungerar som de ska.

Källa: Trafikverket.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar