Laddar

Träfritt framtidshus i Kalmar: "Kommer komplett monterat"

Sandwich-teknik från lastbilsbranschen är hemligheten bakom Kalmarhems nya satsning.

delningar

I höst är planen att tio modulhus från tillverkaren Compo ska ställas upp och hyras ut i Påryd. Projektet kan bli startskottet på en ny era i bostadsbyggandet i Kalmar kommun.

– Ett hus kommer komplett monterat med inlagt parkettgolv, färdigmålade väggar och med kök och badrum på plats. Det vi har gjort är en grund att ställa ner det på; sedan kom en lastbil, ställde ner det och gav oss nycklarna, berättar Kalmarhems byggchef Lars Olsson.

På torsdagen visade Kalmarhem och Compo upp ett av husen – en tvårummare på 44 kvadratmeter. Skalet till byggnaden är helt fritt från trä. Tak och väggar består i stället av gips och högkvalitativt, hårt isoleringsmaterial.

– Tekniken bygger på att man sandwich-limmar ihop isoleringsmaterial. Väggarna i det här huset innehåller inget trä vilket ger en väldigt hög säkerhet. Det kan inte brinna, inte mögla och har ett oerhört högt isoleringsvärde, säger Olsson och fortsätter:

– Energiförbrukningen är extremt låg. Huset är så tätt och säkert att det behövs väldigt lite tillskottsvärme.

Sandwich-tekniken som Compo använder sig av när modulhusen tillverkas är hämtad från lastbilsbranschen där lastbilsskåp med olika egenskaper limmas ihop. De två sista åren har Kalmarhem hjälpt företaget att anpassa tekniken till byggandet av hus.

– Att bygga ett sådant här hus kostar ungefär lika mycket som annan byggproduktion per kvadratmeter. Det man får extra är säkerheten att det kan inte brinna eller mögla och att det är färdigt när det kommer. Allt är byggt på fabrik, säger Olsson, som uppskattar tillverkningspriset till cirka 20 000 kronor per kvadratmeter.

Fasaden på visningshuset ser ut som träpanel men är egentligen tillverkad av fibercement.

– Det är möjligt att sätta olika slags material, säger Olsson, och visar en bild på en rund byggnad beställd av ett norskt telecom-företag. Fasaden på bilden är täckt av ett slags plast med samma egenskaper som en spegel vilket innebär att byggnaden upplevs som osynlig.

För att vara så platseffektiva som möjligt kan modulhusen ställas vägg i vägg, eller så kan fyra modulhus staplas på varandra. Skulle efterfrågan på bostäder förändras över tid är det också möjligt att flytta ett hus till en annan grund.

Blir projektet i Påryd framgångsrikt finns planer på att uppföra ett 15-tal modulhus i Funkabo i norra Kalmar.

Relaterade artiklar