Laddar

Träningsprofilen hyllar Pokémon-fenomenet: ”Oerhört positivt”

Pokémon Go har gjort supersuccé. En god hälsoeffekt – stillasittandet minskar när barnen vill ge sig ut och jaga nya varelser. "Härligt att se", säger Martin Harrysson Gustafsson.

delningar

I helgen kom det till Sverige, det mycket efterlängtade och hypade mobilspelet Pokémon Go. Den japanska spelserien slog igenom i landet i slutet av 90-talet och var väldigt populärt.

Efter en lite undanskymd tillvaro under 2000-talet är det nu tillbaka på allvar. Många miljoner barn och vuxna runt om i världen har laddat ner appen och gett sig ut för att fånga nya Pokémons.

Kalmarbon och träningsprofilen Martin Harrysson Gustafsson är en av dem som hyllar det nya fenomenet. Att normalt stillasittande barn självmant vill byta ut skärmtiden inomhus mot promenader för att spela Pokémon Go gör honom väldigt glad.

– Oerhört positivt både för barn och vuxna att komma ut och röra på sig. Promenaderna fyller för spelaren ett syfte men levererar så oerhört mycket mer på samtliga plan. Frisk luft i kombination med rörelse ger piggare sinnen jämfört med att sitta hemma och vara stillasittande.

Martin anser även att det sociala perspektivet som Pokémon Go bidrar med är värdefullt.

–Spelet har gjort att folk samlas på olika platser, och då alla är där av samma anledning är nya möten och bekantskaper ett faktum.  Härligt att se barn och vuxna aktiva tillsammans med leende på läpparna.

Martin och frun Josefinas Facebooksida Fitnessmat har närmare 20 000 följare.  Han har själv på nära håll fått se spelets påverkan på barn då ”familjens latmask nummer ett” numera vill vara ute i timmar och jaga Pokémons.

Är spelet en chans för föräldrar att umgås mer med sina barn?

–Ja, till viss del. Har föräldern inte varit delaktig och visat intresse för barnens spelvanor tidigare kommer troligen inte någon revolutionerande förändring att ske nu heller.  Som med så mycket annat handlar det om engagemang och varför inte göra något kul av det samtidigt som det gynnar hälsan?

Rekommenderar du andra barn och föräldrar att spela? 

–Ja, absolut! Uppmanar fler vuxna att följa med sina barn ut, då det rapporterats en del olyckor på grund av ouppmärksamhet i samband med spelande. I relation till antalet spelare världen över så är dessa givetvis en extrem minoritet men oerhört tragiskt och kan förebyggas med det jag nämnde tidigare, nämligen engagemang.

Hur länge tror du ”hypen” håller sig?

–Som första generationsspel tror jag det kommer utvecklas i snabb takt där just Pokémons kommer vara i stort sett bortglömda inom en sexmånadersperiod. Intressant blir att se vad utvecklarna presenterar härnäst och om det är möjligt att få samma genomslagskraft i kommande spel.

– Vi ses på hela världens spelplan, säger Martin Harrysson Gustafsson.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.