Tre generationers livsverk stänger igen: "Såklart väldigt tråkigt"

Jan-Olof Knutsson. - Foto: Carl Winsth

85 år sedan starten – nu stänger Knutssons blommor. "Vemodigt och sentimentalt".

delningar

1934 startade Olof Knutsson upp ett jordbruk i Lindsdal. Kor, grisar, spannmål och grönsaker var det som gällde då. Några år senare byggde han det första växthuset. Sedan blev det fler och fler. Till slut växte Knutssons blommor upp och blev den stora blomsterhandlaren i Lindsdal.

På 1960-talet tog Olof Knutssons son, Sven-Olof, över och 1989 tog Jan-Olof Knutsson den tredje generationen att basa över Knutssons blommor. Men fler generationer blir det inte. Den 31 juni stänger nämligen blomsterhandeln ned.

– Man kan köpa blommor överallt och sen är det så att den nya generationen inte köper så mycket blommor. Men det är egentligen många olika faktorer som spelar in, säger Jan-Olof.

Beslutet, som inte har varit enkelt att ta, har växt fram de senaste åren.

– Egentligen skulle jag sålt det för tre år sedan. Men man är lite dum och man hoppas ju att det ska vända och bli bättre. Men det har det inte blivit. Det är svårt att göra sig av med något som har varit mitt liv.

Men nu när beslutet är taget, kan du känna lite tudelade känslor?

– Jo absolut. Det är givetvis en lättnad när man ser slutet på det hela och kan börja plocka iordning. Sen är det lite vemodigt och sentimentalt. Jag hade ändå hoppats på att man kunde fortsätta tills man gick i pension.

– Sen känns det såklart väldigt tråkigt att det har drivits i tre generationer och så läggs det ned. Men så hade det blivit ändå, mina barn är inte intresserade av att ta över. De har sett mig jobba sju dagar i veckan och knappt haft någon semester.

Förutom blomsterhandeln i Lindsdal har Knutssons blommor levererat blommor till flera butiker inne i stan. Men även här har han märkt av en dyster trend.

– Det försvinner butiker överallt. I stan och ute på landsbygden. Där tappar jag också inkomstkällor såklart. Hade jag kunnat odla fullt ut i växthusen året om då hade det nog burit sig, men så blir det inte.

Vad säger dina befintliga kunder om att ni lägger ned?

– De kommer in här och nästan gråter och kramar om mig. Men det är också just de gamla trogna kunderna som försvinner härifrån. De börjar också bli gamla och kanske flyttar från Lindsdal, bara där blir det en naturlig minskning.

Efter 30 år som ägare och över 40 år inom branschen ser nu Jan-Olof fram emot semester och vila. Sist han hade över tio dagars sammanhängande semester var 2007. På sin bröllopsresa.

– Nu ska jag ta några månaders semester. Sen får vi se vad som händer. Jag kan tänka mig ett jobb där jag inte behöver bestämma över någon. Ett jobb där man kan gå till jobbet, göra ett gott jobb och sedan gå hem och släppa tankarna – det ser jag fram emot.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar