Laddar

Tre män döms för smash and grab-kupp mot klädbutik

I slutet av november utsattes butiken Inside på Kvarnholmen för ett inbrott, där en stor mängd dyra kläder ställs. På tisdagen kom tingsrättens dom.

delningar

Vid halv tre på natten till den den 22 november gick inbrottslarmet hos Inside. Ett antal personer hade krossat en av rutorna med ett brunnslock, plockat på sig kläder för omkring 135 000 kronor och sedan försvunnit från platsen i en bil.

Redan samma dag kunde en 24-åring och en 32-åring gripas av polisen.  Cirka två veckor senare anhölls en misstänkt kumpan, en 22-årig man. Han släpptes två dagar senare medan 24-åringen och 32-åringen har suttit häktade sedan slutet av november.

På tisdagen kom tingsrättens dom. 24-åringen döms till tio månaders fängelse för stöld samt grov olovlig körning och rattfylleri i samband med att polisen stoppade flyktbilen. Han döms även för fyra fall av ringa narkotikabrott.

22-åringen döms för stöld och påföljden blir villkorlig dom och 110 dagsböter på totalt 5500 kronor. Den 32-årige mannen får även han dagsböter och villkorlig dom. Straffet hamnar på 4000 kronor för häleri då han hjälpte till att transportera stöldgodset.

Trion ska solidariskt betalat knappt 70 000 kronor i skadestånd.

Åklagaren har kunnat knyta männen till brotten genom både vittnen och teknisk bevisning. Den 22-årige mannen som greps i efterhand lämnade blodspår på platsen. Han sökte själv upp polisen i december då han kände sig hotad av personer i Ronneby. På så sätt kunde han identifieras som misstänkt för stölden.

22-åringen har sedan dess fått hjälp av Migrationsverket med boende på annan ort. 22-åringen har berättat om turerna kring inbrottet och hans vittnesmål har vägt starkt för åklagaren.

24-åringen, som anses som huvudman vid planeringen, köpte en Renault av mindre modell dagen före inbrottet. Tillsammans med 22-åringen och tre andra män åkte de från Karlskrona till Kalmar. Enligt 22-åringen var planen att genomföra en stöld. Han kände sig hotad att följa med och hävdar att hans medverkan skedde under tvång.

Senare på morgonen efter inbrottet ringde männen upp 32-åringen, som kom till Varvsholmen med en annan bil och hjälpte till med omlastning av stöldgodset. Här observerades de av ett vittne, som särskilt lade märke till 24-åringens klarröda jacka – något som vittnen vid inbrottet också noterade.

Männen begav sig tillbaka mot Karlskrona och senare under dagen fick polisen syn på bilen, som var efterlyst. Bilen stoppades och både misstänkta gärningsmän och stöldgods togs om hand.

24-åringen nekar till all form av inblandning och även 32-åringen nekar till att ha varit med vid något brottsligt. Tingsrätten anser att det finns tung både muntlig och teknisk bevisning som binder männen till brottet.

Dock anser de inte att stölden som bedömas som grov, vilket åklagaren hade yrkat på. Åklagaren hävdar att det fortfarande finns gärningsmän som var med vid stölden som inte har kunnat identifieras.

Cirka tre veckor efter inbrottet drabbades Inside av en ny stöld med ett liknande tillvägagångssätt – där finns det dock inga misstänka som har åtalats.

Relaterade artiklar