I samarbete med annonsör

Tre viktiga frågor när du ska sälja eller köpa bostad

Experten har svaren på hur du ska agera.

delningar

Oavsett om du ska sälja eller köpa en bostad så vill man alltid hitta den bästa affären. Tre frågor som mäklarna ofta stöter på handlar om homestyling, dolda fel och bostadsrätter.

Här kan du ta del av experttips från Alexander Midjich, mäklare hos Svensk fastighetsförmedling i Kalmar.

Hur påverkar homestyling min försäljning?

En vanlig fråga som oftast dyker upp i våra kundmöten som fastighetsmäklare är ifall det här med homestyling verkligen gör någon skillnad. Det enkla svaret på den frågan är ja, det gör skillnad. Sedan finns det olika steg av homestyling beroende på hur grundförutsättningarna ser ut.

Syftet med homestyling är att försöka förmedla en form av känsla för hur det är att bo just i ditt hem. I många fall går denna känsla att skapa med hjälp av det som redan finns i hemmet genom att lyfta fram vissa föremål eller en typ av inredningsstil som du har.

I en del fall räcker det att du bara rensar rent överbelamrade ytor för att skapa en luftigare känsla i bostadens olika rum, på en bänk eller i ett skåp. Sedan går det också att köra "hardcore" varianten där man byter ut inredning i hemmet mot något helt nytt just för att kunna förmedla den där rätta känslan för att just din försäljning ska bli så bra som möjligt.

Mycket homestyling kan man som säljare ordna med själv men det finns givetvis även hjälp av få med detta. Där har vi på Svensk Fastighetsförmedling bra samarbeten med företag som arbetar med homestyling och är experter på att skapa den där känslan som jag tidigare nämnde.

Vad är skillnaden på en vanlig Dolda fel-försäkring och Varudeklarerat?

Kort förklarat kan man säga att en varudeklarerad bostad står för en mer trygg och bekymmersfri affär för både en köpare och en säljare.

Varudeklarerat är en unikt framtagen produkt som endast går att beställa vid en försäljning genom Svensk Fastighetsförmedling. Varudeklarerat består av en överlåtelsebesiktning, nivå 2, där det ingår en fuktmätning i bostaden tillsammans med undersökning av bostadens konstruktion.

Det protokoll som tas fram efter undersökningen ligger sedan i grund för att teckna en försäkring för själva bostaden som täcker: Dolda-fel, osynliga-fel och misstag av besiktningsmannen. Försäkringen gäller i 10 år och täcker skador upp till 3 000 000 kr. Fördelen med en bostad som blivit varudeklarerad är också att försäkringen följer med huset och är inte knuten till säljaren.

Detta innebär att du som köper en varudeklarerad bostad får en trygghet med denna försäkring, skulle ett fel uppstå behöver du inte söka upp säljaren för att reda ut felet, något som kan bli en långdragen process innan allt är klart. Istället tar du en direkt kontakt med försäkringsbolaget, gör en skadeanmälan till dem och all kontakt sker mellan dig och försäkringsbolaget.

Skillnaden då är att tecknar du endast en dolda-fel försäkring så måste du förstås göra en besiktning då också. Men det är säljaren som står för försäkringen och den gäller endast mot dolda-fel. Skulle ett fel uppstå måste du som köpare först ta kontakt med säljaren för att tillsammans utreda om felet är dolt eller inte, först när det är klarlagt så kopplas försäkringsbolaget in.

Det vanligaste är dessutom att tecknas en dolda-fel försäkring utan Varudeklarerat så täcker den endast skador upp till 750 000 kr och som mest 1 500 000 kr, beroende på vilken premie som säljaren har valt.

Varudeklarerat är ett samarbete mellan Svensk Fastighetsförmedling och Anticimex AB och går att beställa genom samtliga 221 Svensk Fastighetsförmedlings kontor i hela Sverige.

Vad ska jag tänka på när jag köper en bostadsrätt?

När du köper en bostadsrätt är det så mycket mer en någonstans att bo som du köper dig. Bostadsrätten är en del av en bostadsrättsförening som består av flera bostäder. Det är till denna bostadsrättsförening som du köper in dig i och får ett visst antal andelar. Tillsammans med dessa andelar får du också med en rättighet att nyttja en specifik bostad i föreningen.

När du köper en bostadsrätt är det därför bra att försöka ha koll på hur ekonomin i föreningen ser ut. Har föreningen stora skulder i sådana fall varför? Hur ser det ut med olika renoveringar av föreningens byggnad/er, en äldre förening från -70 och tidigare ska i regel ha gjort många fler renoveringar en föreningar som är yngre.

Hur stor är årsavgiften (benämns oftast som månadskostnad), för föreningens bostäder, står den i relation till andra likvärdiga bostadsrätter i området, om inte, varför? Läs också igenom föreningens stadgar för att få en koll på de bestämmelser som finns. I årsredovisningen finns det något som heter "Nyckeltal" som är bra att få koll på.

Dessa är i regel: Lån/kvm, avgift/kvm, likviditet och soliditet. De två förstnämnda ska givetvis vara så låga som möjligt. Är skuld/kvm mellan 5 000 och 10 000 kr är det i regel en ok ekonomi. Det vanligaste vi ser med avgiften är mellan 550 - 750 kr / kvm. Likviditeten anger föreningens betalningsförmåga på kort sikt, det vill säga att kunna ta hand om oförutsedda kostnader. Soliditet är föreningens betalningsförmåga på lång sikt. Till exempel hur pass rustad är föreningen att ta hand om kommande renoveringsbehov.

När du köper en bostadsrätt ansöker du också i samband med det om att bli medlem i bostadsrättsföreningen, detta hjälper vi fastighetsmäklare dig med. Utan medlemskap får du inte köpa bostadsrätten.

Som medlem kommer du bli inbjuden till föreningens årsstämmor där du själv kan komma med förslag och idéer om förbättringar till er förening. Du har möjlighet att ställa upp som styrelsemedlem och på det sätt få större chans att kunna vara med och påverka både trivsel och ekonomi i föreningen.

Det är inte alltid så lätt att navigera sig i de olika föreningarna, som fastighetsmäklare är vi utbildade i att kunna läsa och analysera bostadsrättsföreningar, fråga gärna oss som experter om något känns svårt att förstå.

FAKTA

Om mäklaren:

Jag heter Alexander Midjich och arbetar som fastighetsmäklare i Kalmar. Jag har varit fastighetsmäklare sedan 2010 och har en bred erfarenhet av att jobba med alltifrån fritidshus, bostadsrätter och villor till nyproduktion.

Jag har jobbat som mäklare både på Öland och i Stockholm, men att nu få vara en del av Svensk Fastighetsförmedling i Kalmar känns helt rätt för mig och det fanns egentligen inga andra alternativ när jag valde att fortsätta min bana som mäklare i Kalmar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.