Trendbrott i Kalmar – lägst brist på bostäder

Det råder en obalans på bostadsmarknaden. Detta beror till stor del på en brist på bostäder. Kalmar kommun går dock emot obalans-trenden i länet Foto: Arkiv - Foto: Arkiv

Kalmar är den enda kommun i länet som kan visa upp en balans.

delningar

Varje år får länets kommuner svara på en bostadsmarknadsenkät, vilken bland annat ska ge en uppfattning om det aktuella läget på bostadsmarknaden samt hur det utvecklas. Enkäten sammanställs sedan av Länsstyrelsen.

Årets svar visar att det inom samtliga kommuner råder brist på bostäder på centralorterna. Kalmar kommun sticker dock ut, eftersom man kan rapportera att det råder en balans i bostadsmarknadsläget i kommunen som helhet.

Fortfarande råder bostadsbrist i Kalmar innerstad men inom tre år räknar man med att detta är åtgärdat. Då kan bostadsbristen istället komma att drabba kommunens övriga delar. Kommunen uppger att fokus ska ligga på att upprätta bostäder för unga vuxna.

Enligt ett pressmeddelande från Länsstyrelsen kommer byggnationer av 3 883 nya bostäder att påbörjas i år och nästa år. Särskilt tufft är det för nyanlända och ungdomar på bostadsmarknaden.

Anledningen till att det inte byggs tillräckligt med bostäder är de höga produktionskostnaderna, begränsad inkomstutveckling bland hushållen samt att det är svårt att få lån.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar