Trendbrott på bostadsmarknaden: ”Stark köpvilja just nu”

. - Foto: Mostphotos

Svensk mäklarstatistik offentliggjorde sin senaste statistik över bostadsmarknaden under torsdagen.

delningar

Bostadsrättspriserna steg med två procent i september. Det innebär att en genomsnittlig bostadsrätt i Sverige nu kostar 2,4 miljoner kronor. 

Villapriserna sjönk samtidigt med en procent i samtliga storstadsregioner och i riket som helhet och har nu ett snittpris på 2,9 miljoner kronor. Det visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik

– Trots större medvetenhet kring bostadsrättsföreningars skuldsättning samt fortsatt osäkerhet kring nyproduktionsmarknad och riksdagsval fortsätter bostadsrättspriserna att återhämta sig.  Att efterfrågan så väl lyckas leva upp till det historiskt höga utbudet är ett tydligt tecken på att det finns en stark köpvilja på marknaden just nu, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Sett över det senaste halvåret har priserna stigit mest i Stor-Malmö, sex procent. Sett till det senaste året har samtidigt villapriserna sjunkit mest i Stor-Stockholm med en nedgång på tio procent.

– Vi kan konstatera att amorteringskrav, skuldkvotstak och skärpta kreditvillkor från bankerna nu gör visst avtryck även på platser utanför storstäderna. Det ger en dämpande effekt på efterfrågan med nedåtgående villapriser som följd. Samtidigt ökar intresset för mindre boenden eftersom många helt enkelt tvingas gå ner i antal kvadratmeter inför en flytt, säger Marcus Svanberg.

Det stora bostadsutbudet medför att köparna har fler objekt att välja på och att själva säljprocessen tar längre tid. Trots det sker det många försäljningar och bara mot rekordåret 2017 är volymerna lägre. 

– En lugnare marknad gör att mäklarna har lättare att sätta mer korrekta marknadspriser och om vi tittar på skillnaden mellan utgångspris och slutpris så har skillnaden minskat under 2018 jämfört med 2017, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar