Trygghetsvandringen kan utökas: "Vill inspirera andra"

Trygghetsvandringen kan snart vara ett faktum även i Berga. - Foto: Mattis Andersson

Efter lyckade resultatet – ser över ytterligare insatser.

delningar

Centralstationen och Baronen har under den senaste tiden varit en mötesplats för ungdomar och inte alltför sällan har försäljning av narkotika varit inblandat. Bråk har uppstått mellan ungdomar och ibland även med patrullerande ordningsvakter.

Detta behövde få ett stopp – så därför valde några lokala profiler att starta en trygghetsvandring på och runt Kvarnholmen.

I Berga misshandlades en 34-årig man av fem gärningsmän så sent som i måndags. Nu går gruppen "Trygg i Kalmar" i tankar på att göra en insats även i Berga – för att inspirera andra.

– Tanken är att vi ska hjälpa och starta upp en grupp av föräldrar som vill vara med och hjälpa till med nattvandringen i Berga. Vi vill inspirera andra att göra det helt enkelt, säger eldsjälen Shesmi "Papi" Brahimi.

– Ja det är möjligt att vi börjar vandra lite i Berga också, vi har pratat om det litegrann, säger Bert-Göran "B-G" Svedjenäs och fortsätter:

– Men det här släpper vi inte, säger han och menar vandringen som sker på Kvarnholmen.

När och om det blir aktuellt med så kallade trygghetsvandringar i Berga återstår att se.

– Vi kanske kan gå ut tre, fyra kvällar eller någon vecka för att inspirera folket där, att de kan ställa upp och nattvandra, menar "Papi".

Men det finns inget fast beslut från er sida ännu?

– Nej men det kommer, vi måste bara prata igenom det lite först, säger "Papi".

Tror ni att man behöver ha en dialog med polis och myndigheter innan man börjar vandra i Berga?

–Ja jag tror det är viktigt, säger Daniel Lundholm från Kalmarhjälpen.

Problematiken på Kvarnholmen i allmänhet och vid Baronen och stationen i synnerhet har minskat drastiskt sedan många olika aktörer tog ett krafttag för att få bort narkotikan och stöket. Och det är just samverkan och samarbetet som är orsaken menar centrumutvecklaren Lisa Söderholm.

– Det är jätteviktigt att samordna alla krafter. Det gäller att man jobbar från professionellt håll i tät samverkan mellan socialtjänsten, polisen, brottsförebyggande teamet och så vidare. Det här är ett privat initiativ som är jättebra, men det behövs samordning från professionellt håll också – något som görs och något som görs bra.

Och Daniel Lundholm kan bara hålla med.

– Så är det verkligen. Den här breda samverkar liksom. Här är det vi som går, sedan är det polisnärvaro, civilpolis, ordningsvakter, socialtjänst och den här breda samverkan har gjort att det är mycket tryggare. Det är som natt och dag. När man ska in i enskilda områden måste man tackla det rätt, för annars kan det bli riktigt fel.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar