Laddar

Tuffa tider för allergiker – nu kommer gräspollen

Det är inte alla som njuter av sommarvärmen. Cirka två miljoner svenskar lider av pollenallergi och nu stiger mängden gräspollen i luften. "De allra flesta får bra hjälp av de receptfria läkemedlen", säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

delningar

Sommarvärmen har kommit till Kalmar, men det är långt ifrån alla som njuter av vädret. För många pollenallergiker är det redan en plåga med snuva, klåda i ögon, näsa och trötthet. Våren var relativt lugn, men i takt med det fina väder den senaste veckan har mängden gräspollen i luften nått höga halter.

– Våren har varit ganska kall i hela landet så denna pollensäsong har hittills varit mindre kraftig jämfört med förra året. Men nu kommer gräspollen vilket är besvärligt för många människor, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Det finns ett hundratal olika grässorter i Sverige och de flesta är allergiframkallande. Symptomen till pollenallergin utlöses när proteinhaltiga ämnen i pollenkorn kommer i kontakt med slemhinnan i ögat eller näsan. Men för de flesta räcker det med receptfria läkemedel för att lindra allergin.

– De allra flesta får bra hjälp av de receptfria läkemedlen. Genom att kombinera tabletter med nässpray eller ögondroppar kan besvären lindras, säger Svedberg och fortsätter:

– Receptbelagda läkemedel eller vaccination kan vara alternativ vid särskilt svåra allergiska besvär, men de allra flesta får god hjälp av de receptfria läkemedlen. Man bör påbörja medicineringen en eller ett par veckor innan säsongen, avslutar hon.