TV+BILDEXTRA: En närmare titt på vrakkyrkogården i Kalmar

"Vi kan inte utesluta att det finns fler vrak finns i området".

delningar

Ett nytt vrak har upptäckts i en grop, vid Linnéuniversitetets nybygge i gästhamnen, dit ett annat vrak, som upptäcktes redan år 1997, ska flyttas till. I och med de nya fynden bjöd därför Skanska och Kalmar läns museum in till en visning på "vrakkyrkogården".

Det nya fyndet vet man ännu inte så mycket om ännu. Men vraket som ska flyttas beräknas vara från 1700-talet, är cirka 21 meter långt, 7 meter brett och har en vikt som kan uppgå till 30 ton, vilket gör att det kommer krävas en speciell kran när det nu ska flyttas inom området på grund av grundläggningsarbeten vid universitetet.

Enligt Ola Lövgren, projektdirektör på Skanska, är en stor del av grävningen i området färdigt och man har inte så mycket mer att schakta ur.

Och att modifiera hamnarna i Kalmar var något som man hade börjat med redan år 1831.

– I samband med att man tog beslutet att flytta Kalmar från gamla staden till Kvarnholmen år 1647 så har man omformat hela kusten, och det är en process som fortsätter även idag, säger säger arkeologen Ivonne Dutra Leivas.

Finns det då möjlighet att hitta ett fjärde och ett femte vrak?

– Det är svårt att säga, men det är inte konstigt att vi faktiskt hittar vrak här i Kalmar. Så vi kan inte utesluta att det finns fler vrak finns i området, säger Ivonne Dutra Leivas.

Kommer det här att försena projektet?

– Jag kan inte svara på om det kommer att påverka projektets sluttid, säger Ola Lövgren från Skanska.

Ett tiotal visningar av vraken kommer att erbjudas för allmänheten under december och januari. Sedan kommer de att begravas under det nya universitetsbibliotek som ska byggas upp.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar