TV+BILDEXTRA: Genrep för Lars Kaggs unika teaterprojekt

"Det är jätteroligt att elever från olika skolor och från olika program får mötas på det här sättet".

delningar

Lars Kaggskolans fordonslärare Rickard Eriksson hade i oktober månad chans att kamma hem ett pris för sitt stora engagemang. Anledningen till att just Motorbranschens Riksförbund (MRF) uppmärksammade Lars Kaggläraren var på grund av hans unika teaterprojekt, som det hade sitt genrep under tisdagen.

Under de tre senaste åren har Rickard Eriksson nämligen satt upp en teaterföreställning för eleverna på fordonsprogrammet. Genom att iscensätta olika scenarion från verkstäder försöker han på så sätt illustrera kundbemötande och kundmottagande. Men också som ett verktyg för arbetet med deras värdegrunder.

– Dels handlar det om hur man prioriterar olika kunder, men framförallt hur man bemöter dem. Det är viktigt att man behandlar alla lika, oavsett vem det är. Och kunden är egentligen det viktigaste man har att jobba med, det är där ifrån inkomsterna kommer som sedan finansierar verksamheterna, säger Rickard Eriksson.

På grund av olika skräckhistorier från verkstäder, där anställda burit sig illa åt, valde därför Rickard att synliggöra det genom teater, istället för att stå framför en tavla och läsa ur en bok. Efter varje framfört scenario genomförs sedan en liten frågeställning med fordonseleverna.

– Där våra elever hamnar ska det vara den bästa verkstaden. De ska så fort som möjligt vara förberedda för arbetslivet, säger han.

Manuset skriver han själv och får sedan han hjälp av Jenny Nyströmsskolans teaterlärare Jeanette Simson. Projektet gynnar alltså inte bara eleverna på Lars Kaggs fordonsprogram, utan även årskurs 1-elever med inriktning estet på Jenny Nyström.

– Det är jätteroligt att elever från olika skolor och från olika program får mötas på det här sättet. Så det här blir det första som teatereleverna på Jenny Nyström får göra på scen, säger Jeanette Simson.

Hur tar teatereleverna emot de här scenariona?

– Eleverna vet ju inte vad de kommer få göra när de börjar här, men de har verkligen tagit till sig rollerna bra, säger Jeanette.

Inför själva teaterprojektet gör eleverna en research på stan. De går alltså runt och studerar folk för att enklare sätta sig in olika sorters karaktärer.

– Men det är svårt, eftersom jag inte är såhär oförskämd på riktigt, säger teatereleven Gustav Holm och skrattar.

På fredag är det dags för den stora uppvisningen då föreställningen visas upp för samtliga elever på Lars Kaggskolans fordonsprogram.

– När jag sitter och skriver manuset har jag idén och bilden i huvudet. Men att sedan få se det iscensättas på det här sättet genom teatereleverna är verkligen skitkul, avslutar Rickard Eriksson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar