TV+BILDEXTRA: Historien bakom chokladbutiken

"Vi hade visionen av bryggan i Smögen".

delningar

Radarparet Magnus Bremefors och Norbert Dannberger träffades på en fest för allra första gången år 2009. Då började idéerna om att starta upp ett företag i Färjestaden att formas. Nu har de drivit Ölands Choklad tillsammans sedan år 2010.

– Vi började prata och träffades och spånade lite. Sedan hittade jag en annons på blocket. En konfektyrfabrik uppe vid industriområdet var till salu och den köpte vi och på den vägen är det, säger Norbert Dannberger, som även kallas Nobbe.

Namnet Ölands Choklad tillkom på grund av det starka varumärket som Öland inger. Själva satsningen med choklad beror på att det inte fanns någon tillverkare i närheten.

– Vi funderade på choklad och googlade en del. Vi hittade ingenstans som de tillverkade choklad här i närheten. Det var även samtidigt som Åre Choklad började blomstra. Vi tänkte att vi tar Öland, går upp mot Stockholm, mot Åres Choklad och tar från Åre, ner till Stockholm och Öland, säger Magnus Bremefors.

En annan anledning till att Ölands Choklad startades upp var för att utbudet i Färjestaden inte var så stort.

– Det var så himla dött, det fanns inget utbud på någonting egentligen. Centrum var bara en skylt och helt plötsligt hade man kört förbi centrum. Vi hade visionen av bryggan i Smögen. Det skulle bli ett stråk där man kunde promenera, säger Nobbe.

Innan Magnus och Nobbe började driva Ölands Choklad arbetade de båda i helt olika branscher. Magnus har arbetat inom reklambranschen och även drivit Ölandsmagasinet. Nobbe arbetade som frisör i 30 år.

– Jag tänkte att man kanske vill göra någonting annat i sitt liv. Det ena ledde till det andra och så tänkte jag att det här kanske man kan leva på, men det tog ju några år, säger Nobbe.

Redan 2012 utökade man verksamheten och en butik öppnades på Hamnplan i Färjestaden.

– Från första början var tanken att vi skulle driva en butik med choklad. Men sedan blev det choklad med en kopp kaffe och det ledde till att det blev ett kafé med chokladbutik istället, säger Magnus.

Till slut insåg dem att de befann sig på en badstrand och glassen infördes i sortimentet. Sortimentet blev allt mer inspirerat av Italien.

– Vi ville göra italiensk glass från grunden, äkta med emåmejeriets mjölk. Dessutom ville vi köra på med alkohol och då behövde vi servera några huvudrätter. Vi började servera kallskurna italienska delikatesser, säger Magnus.

Under sommaren har de en grill öppen på sin uteservering där de grillar hamburgare från Mysinge.

– Vi har ett riktigt A-läge, iallafall under sommaren, säger Nobbe.

2016 flyttade de in i sin nya tillverkningslokal vid industriområdet. Där kan de tillverka glassen och chokladen i samma lokal. Där finns även en konditoridel där personalen bakar sina pajer och kakor själva. Det finns även planer på att bygga ut butiken och kaféet på Hamnplan ännu mer.

– Vi vill bygga ut på baksidan för att öppna upp våra möjligheter så att vi kan erbjuda fler varma rätter. Det ska vara lite bistrostuk över det hela, säger Magnus Bremefors.

FAKTA

Magnus

Favoritglass: Hasselnöt

Favoritpralin: Rom och Mango/passion

Nobbe

Favoritglass: Romrussin och Pistage

Favoritpralin: Rom och Apelsin

Kuriosa:

* De tre första pralinerna som tillverkades var sött och salt, jordgubb och havtorn.

*Ett av Magnus och Nobbes bästa minne med Ölands Choklad är från i början när de åkte upp till Stockholms Chokladmässa och visade upp sina fem första praliner. Där blev de tillfrågade att servera chokladpraliner till Nobels efterfest.

* Ett annat minne från en annan chokladmässa var när en representant från Venezuelas ambassad kom fram och frågade om de tillverkade rompralin, vilket de inte gjorde men sa att de kunde göra. En rompralin tillverkades och finns kvar i sortimentet än idag.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar