TV+BILDEXTRA: Kungens egna intresse präglar årets utställning

Det blev som vanligt en stor uppslutning av gäster när kungen skulle inviga årets Sollidenutställning.

delningar

När kung Carl XVI Gustaf invigde årets Sollidenutställning var temat ett av hans egna intressen. I år valde han att inrikta sig på äldre kartor, som kan berätta mycket om den svenska historian, menar kungen själv.

– Det har alltid funnits ett intresse för kartor och allt som de kan berätta, förklarade kungen för 24Kalmar.

Den sedvanliga utställningen som finnes i Sollidenpaviljongen heter ”Kartor och planscher ur de kungliga samlingarna”. Besökarna kan få se kartor som är så pass gamla som från 1600-talet.

– Det här är en spännande utställning och jag har alltid varit intresserad av kartor, nya som gamla. Det går att förstå mycket från gamla kartor, exempelvis säger ortsnamn en del om hur folk har levt och vad de har levt av, säger kungen.

Som vanligt valde kungen också att att skoja lite med besökarna. Han pratade om vad som kan hända om man litar för mycket på en gps.

– De flesta använder gps. Det kan vara spännande för om de följs till punkt och pricka kan man se mycket nytt då man snirklar runt på småvägar under lång tid. De tar inte alltid den snabbaste vägen.

Att kungaparet ägnar mycket tid på Öland betyder mycket.

– Kungens närvaro har en stor betydelse i kommunen, för besöksnäringen. Det har alltid betytt mycket för våran kommun. De ställer alltid upp om det är olika invigningar eller allt möjligt. De är dem bästa ambassadörerna vi kan ha för Borgholms kommun, säger Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S).

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar