TV+BILDEXTRA: Pedalstråket har låsts upp: "Betyder väldigt mycket"

Mängder av cyklister och gångtrafikanter invigde Pedalstråket.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under måndagen invigdes Pedalstråket, en väg som ska göra det smidigare för alla att ta sig till och från universitetskajen. Invigningen startade på Larmtorget där skola, kommun och allmänheten samlades för att i samlad trupp cykla till universitetskajen och därmed officiellt inviga Pedalstråket genom att låsa upp två lås.

– Det betyder väldigt mycket för Linnéuniversitetet och för staden i stort. Vi vill öppna upp för allmänheten, det här ska vara en plats som alla ska kunna ta sig till. Linneuniversitetet har varit väldigt tydliga med att det här ska vara en del av vår stad och då att folket ska hitta hit, säger Anette Andersson kommundirektör på Kalmar kommun.

Hur känns det att inte bara underlätta för människor att ta sig hit, utan att även bidra till en bättre miljö?

– Det här är framtiden för oss. Vi har de här unga människorna som ska leva länge och då behöver dem en bra miljö såklart.

Byggnaderna på universitetskajen börjar sakta att fyllas upp och det är snart omkring 600 anställda på plats i byggnaderna. Vid årsskiftet kommer även en stor andel studenter att vara på plats. Och att kunna ta sig till och från kajen på ett smidigt och miljövänligt sätt har varit prioriterat menar Christel Olsson som är huvudprojektledare på Linnéuniversitetet.

– Det är jätteviktigt, det är ett sätt för oss att nå väldigt många av våra byggnader, vi kan komma in på ett tryggt, säkert och hållbart sätt till våra entréer och det känns väldigt bra. Det är en viktig infrastrukturled i området, säger hon och fortsätter:

– Det är jättespännande och det är fantastiskt att vi har kommit så här långt. Jag tror inte riktigt vi kan förstå hur det kommer att bli och hur mycket det kommer att påverka även runtomkring i Kalmar.

Se och upplev den festliga stämningen från Larmtorget till universitetskajen i TV-klippet nedan.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar