TV: Han vann plats i skidlegendarens lag: "En stor idol"

Jörgen Ohlsson vann en plats i Gunde Svans lag till Stafettvasan. - Foto: Pressbild

Spännande utmaning väntar Jörgen Ohlsson. "Mycket stakmaskin nu".

delningar

Jörgen Ohlsson åkte Vasaloppet 2007. Tolv år senare är det dags för Stafettvasan – tillsammans med skidlegendaren Gunde Svan.

– Jag gillar roliga utmaningar och tyckte det verkade kul när jag såg det i mitt flöde. Jag funderade hela veckan och till slut skickade jag in min ansökan, 1,5 timme före deadline, säger Jörgen.

Han bor i Rockneby utanför Kalmar men är uppväxt i Färjestaden. Jörgen är en mycket aktiv motionär och gjorde klassikern 2006-2007. Han har även genomfört en Ironman och sysslar med både swimrun och hästhoppning. Jörgen känns också igen som instruktör på Wellness anläggningar i Färjestaden och Kalmar.

Nu blev han en av fem vinnare i drivmedelsbolagets Preems tävling, där vinsten var en plats i Gunde Svans stafettlag.

– Det har inte blivit någon skidåkning alls i år, vi har ju ingen snö. Så det blir rätt mycket stakmaskin nu. Jag tänkte åka ut till Svartbäcksmåla en del också. Rullskidor...det är inte roligt, grus på vägarna och sist höll jag på att slå ihjäl mig, säger Jörgen med ett skratt.

I mitten på januari väntar ett träningsläger i Mora där Jörgen och de andra deltagarna bjuds på en rad utmaningar som ska utveckla "laganda, vilja och kämpaglöd".

– Det ska bli riktigt roligt, jag ska försöka få in en hel del stakning tills dess. Nu blir det cirka två mil per person i stafetten. Jämfört med stora Vasaloppet så blir det högre fart nu, nästan som en sprint. Jag kan tänka mig att det blir nära maxpuls hela tiden, fast det kanske passar mig bättre egentligen, säger Jörgen.

Vad har du för relation till Gunde och hans idrottsprestationer?

– En av anledningarna till att jag sökte är att Gunde är en av mina största idoler. Han var så fantastiskt bra när han tävlade, både pannbensmässigt och prestation. En sådan grej som att han plockade bort några gram per stav för att spara 40 kilo stakning över fyra mil, säger Jörgen.

De har faktiskt träffats en gång tidigare. Gunde Svan föreläste på Jörgens jobb 2006, och då fick han några tips inför den stundande satsningen på klassikern.

Förutom Stafettvasan siktar Jörgen på att kunna återupprepa fjolårets deltagande och göra en halv Ironman i Jönköping den kommande sommaren.

Det lär även bli ett antal swimrunlopp och kanske även det nya hinderbaneloppet i Kalmar.

– Jag vill ha ett tydligt mål och en träningsplan, det fungerar allra bäst för mig, säger Jörgen Ohlsson.

Ett av kraven i ansökan var en videopresentation av sig själv. Här ser du Jörgens film som ordnade en plats i Gundes lag.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar