TV: Modern utställning på Kalmar slott "Förmedlar en upplevelse"

En rymd och mäktighet hjälper Van Goghs konst i Förbrända salen på Kalmar slott.

delningar

Van Gogh Alive – The Experience öppnar på Kalmar Slott under tisdagen. Redan under måndagen var 24Kalmar på plats för att se utställningen som är skapad av Grande Exhibitions. Det mäktiga sättet att visa Van Gogh har tidigare gjorts runt om i världen i bland annat Ankara, Beijing, Bogota, Dubai, Milano, Shanghai och Tel Aviv.

– Det här är en utställning med modern teknik i vårt 800 år gamla slott. En teknik som förmedlar en upplevelse. Kalmar slott har inte haft mycket av sådant. Vi har haft personliga guider istället för audioguider, säger slottschefen Mimmi Mannheimer.

Utställningen beskrivs som en digital konstupplevelse med levande grafik och musik som möjliggör en stimulans för besökarens alla sinnen. Målningarna återges i liv genom livfulla och detaljerade projektioner i en stor skala. Van Goghs uttrycksfulla målningar får liv och vill skapa en upplevelse av att man som besökare kan känna en existens i konstverken.

– Till slut föll det liksom på plats. Att tillsammans med den här utställningen ska vi gifta ihop det allra modernaste med den här fantastiskt kulturhistoriska platsen som slottet faktiskt är.

I och med Van Goghs varierade konstnärskap och utställningens digitaliserade rum så tilltalar utställningen både vuxna och barn.

Den största upplevelsen ligger i att, helt enkelt, sitta i utställningen och låta konsten och musiken äga rummet samtidigt som man tar del av en historia i form av texter och fotografier. Utställningen pågår till och med den 1 november 2019.

Mimmi Mannheimer

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar