TV: Öländsk maktkamp pågick vid Sandby Borg

Nya fynd berättar hur och varför massakern började. Bland annat blev borgens hövding ihjälslagen i sin egna hall.

delningar

Kalmar läns museum har inför sommaren 2019 uppdaterat sin utställning om Sandby Borg med aktuell information och nya fynd. Bland annat har arkeologerna kommit fram till att den hänsynslösa massakern vid Sandby Borg ska ha varit orsakad av ölänningar.

– Här är det ölänningar som har slagit ihjäl andra ölänningar. säger Helena Victor, projektledare Sandby Borg.

Vid utgrävningen 2017 fann arkeologerna en död, äldre man i hus 52, som visade sig vara hövdingens hus. Mannen ska ha trillat över en brinnande eldstad och i hans mun hittades även fyra tänder från ett får eller en get. Arkeologerna fann även en röd häll som kan ha varit hövdingens högsäte och en guldskatt med två guldringar och ett romerskt mynt.

– Det här var hövdingens bostadshus och han blev ihjälslagen i sin egna hall framför högsätet. Det är en väldigt grym maktprestation och det starkaste man kunde göra i ett krig på den tiden. Det var ingen slump att tänderna fanns i munnen. Det var en grov förnedring och förolämpning som hindrade honom från att resa vidare till nästa liv, säger Helena.

Troligtvis är det en maktkamp mellan ölänningar som ligger bakom massakern.

– Om det hade varit ett plundringskrig hade man inte lämnat kvar några rikedomar. Här fanns ingen pardon. Det var högst planerat. Men här handlade det om en maktkamp och om att förstöra någons hall. Det handlade om att förnedra och utrota, säger Helena.

Under hövdingens hus har arkeologerna även hittat rester från ett gravfält. Något som kan vara ett motiv till varför massakern började.

– Gravfältet har blivit helt förstört när man byggt borgen ovanpå och det är ytterst medvetet. På den här tiden var ätten och historien oerhört viktig och det visade man genom sitt gravfält. Om man förstör någons gravfält förstör man någons historia. Detta kan vara ett av motiven, att man hämnades genom en massaker, säger Helena.

Ett annat motiv till varför massakern inträffade beror på guld. Under 400-talet strömmade det in guld från Romarriket till Öland men när västromerska riket föll år 476 upplöstes kontakten mellan Romarriket och Öland. Detta ledde till att en förvirring om makten uppstod.

– Eliten får inte längre pengar eller guld och en intern konflikt uppstår. Det är att sätt att vinna kriget, utrota befolkningen och hallen. Detta tror vi kan vara bakgrunden till massakern, säger Helena.

FAKTA

Sandy borg:

*Sandby Borg är utgrävd till 9,8 procent

*30 skelett är hittade, varav 11 stycken är barn

* Skeletten är endast män men ett skelett kan eventuellt vara en kvinna

*Arkeologerna tror att det finns hundratals skelett kvar i borgen

*De manliga dräktdelarna som arkeologerna har hittat är en kam, pincett och manschettknappar. En teori är att massakern har skett på natten och att männen inte hunnit klä på sig sina kläder.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar