TV+TEXT: Kristina och Gustav gånger två tar plats på museet

Kalmar Läns Museum har presenterat en ny föreställning som tar besökarna tillbaka till 1500- och 1600-talet.

delningar

Den 26:e januari är det premiär för Kalmar Läns Museums nya föreställning, "En sagolik historia". Föreställningen kommer att handla om Gustav Vasa, Drottning Kristina och Gustav den ll Adolf. Rollerna ska spelas av Magnus Kviske och Daniel Alleved, som skrivit manus och musik.

Föreställningen kommer att baseras på Emelie och Andreas Sjölanders böcker om svensk historia som riktar sig mot barn.

– Det här är ett jättehärligt sätt att få de här sagorna till liv på ett otroligt proffsigt sätt. Vi har sagt att ska vi göra det, så ska vi göra det ordentligt – och här har vi verkligen två proffs, vi blev helt knockade när de presenterade showen för oss, säger Emelie Sjölander.

Delar av plan två på Kalmar Läns Museum kommer att förvandlas till en scen där föreställningarna på knappa timmen kommer att utspela sig.

– Museet har blivit en plats för olika typer av evenemang. Vi jobbar mycket på det här sättet, vi vill få ut de lokala berättelserna och skapa intresse för historia på ett lekfullt sätt, det är ligger helt i linje med vad vi redan gör här på museet, säger Andreas Juhl, marknadschef på Kalmar Läns Museum.

Magnus Kviske (Gustav Vasa) och Daniel Alleved (Gustav den ll Adolf)

Blir det ett högt tryck och mycket publik på de inledande föreställningarna kan det vara aktuellt med extraföreställningar samma dag – och fler föreställningar under våren.

– Det kommer kännas som att man varit i en tornado när föreställningen är slut, det kommer att vara full fart från minut ett, säger Magnus Kviske med ett litet skratt.

Vad var det som gjorde att ni föll för att vara med?

– Det finns så mycket att ta av och det finns så många bra berättelser och som av en slump köpte jag några böcker och började bläddra i dem och tyckte att hade jag fått det här när jag var liten så hade det blivit något helt annorlunda. Jag jobbar med humor och det här sättet att kunna förmedla humor med väldigt små medel och med täckningarna så började jag tänka lite på det, svara Kviske och fortsätter:

– Sen tar det ett tag innan det växer fram och innan man hittar rätt partner, men jag och Daniel har letat efter tillfällen att jobba ihop.

– Jag har alltid velat göra en barnskiva sen många år tillbaka och jag är utbildad historielärare med så det finns liksom ett intresse, så när du (Magnus) berättade om det här så kände jag att "åh det här är ju jättebra, det här ska vi göra!"

Få ett smakprov av föreställningen i TV-klippet nedan.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar