TV: Tusentals semlor säljs under fettisdagen: "Sprutar ut semlor"

Så många köps hos matkedjan. "Vi har fått ta in tre extra personer".

delningar

Tisdagen den 5 mars 2019 är för många inte bara en tisdag. Många förknippar den med semlor, semlor och åter semlor. Någonting som har märkts av på Ica Maxi i Kalmar. Bageriet har haft fullt upp under hela dagen och man räknar med att sälja runt 3 000 semlor under tisdagen.

Dessutom skänker Ica Maxi en krona per såld semla – under hela veckan.

– Vi har gjort det under flera års tid och det är väldigt uppskattat, säger Tomas Jackson som är färskvaruchef på Ica Maxi sedan 20 år tillbaka.

Hur har utvecklingen på semlorna varit under dina år?

– Det utveckals hela tiden, det kommer så otroligt mycket nytt. I år har vi vanliga semlor, vaniljsemlor, vegansk semla, laktosfria semlor, nutellasemlor, kanelbullesemlor, vi har åtta olika semlor och till och med en semletårta. För varje år så kommer det något nytt.

Agaton Rydestedt och Olle Josefsson

Planeringen för fettisdagen har pågått länge. Det handlar bland annat om att varorna ska komma i tid, att det finns personal och hur man ska annonsera samt marknadsföra semlorna.

– Vi kan inte köra med den ordinarie bemanningen utan vi har fått ta in tre extra personer som bara sprutar ut semlor från 05 till 19 idag. Allting är bakat från grunden och det finns inget halvfabrikat.

Trots nya smaker och semlor så är det fortfarande den traditionella semlan som säljs allra mest. Nummer två är vaniljsemlan. En annan variant på semlor är semletårtan, ett bakverk som man sålt under de senaste åren.

– Det är nog en rolig grej att komma hem med, så istället för att komma hem med sex eller sju semlor så kommer man hem med den semletårta som dessutom är väldigt fin.

Är det här en av de större dagarna för bageriet?

– Ja det är det alltid. Sen är kanelbullens dag väldigt stor, men det är klart, fettisdagen är en av de största vi har.

För Julia och Emelie i bageriet har det varit fullt upp hela dagen.

– Det var nästan lite hockey här ute vid semlorna tidigare under dagen när alla skulle få tag på dem samtidigt, skrattar Emelie.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar