Laddar

TV+TEXT: Ta en tur i Kalmars vackra Länsresidens

Lär dig mer om den byggnad som kungen och drottningen har som hem om de någonsin skulle behöva övernatta i Kalmar.

delningar

Vid Lilla Torget, med ingång på Västra Sjögatan, ligger Kalmars stora gula Länsresidens. Många kanske inte tänker på det när man går förbi men huset har anor och historia från 1600-talet.

I huset residerar Kalmar Läns landshövding, vars ämbete trädde i kraft redan år 1634 som ett sätt att upprätthålla statens intressen på regional nivå.

– På många ställen i landet bor landshövdingarna på slotten men här i Kalmar var vårt slott så förstört efter Kalmarkriget att det inte var någon värdig bostad åt landshövdingen, det var som en ruin. Men i Stockholm brydde man sig inte om detta trots att man skrev, gång på gång, härifrån att slottet var otjänligt, berättar Karin Bergman, utvecklingsdirektör på Länsstyrelsen i Kalmar.

Henrick von Viggen gick emot order från Stockholm och hyste in sig i andra hus på Kvarnholmen men år 1679 när den stora branden härjade på Kvarnholmen förlorade han all sin egendom.

– Han skrev desperat till Stockholm och frågade om inte Tullhuset vid det Lilla Torget kunde bli residens. De tyckte troligtvis synd om honom för så blev det. Men vid denna tiden så var även amiraliteten en stark konkurrens vilket innebar att så länge som flottans huvudstation var förlagd till Kalmar, användes byggnaden även som kansli och residens för amiralitetet.

Idag skulle man troligtvis inte känna igen sig i lokalerna från 1600-talet. Under 1700-talet byggde man bland annat ut lokalerna i och med att länsstyrelsen växte och inte fick plats.

– Rummen var också många fler och mycket mindre, de salongerna vi ser idag kom mycket senare, berättar Karin.

Länsresidenset används idag som privat bostad åt landshövdingen men det finns även publika utrymmen som nyttjas till mottagningar och möten.

– Lokalerna används verkligen. Det kan handla om viktiga möten för länet, representation, mottagningar och middagar både när det kommer svenska och utländska gäster. Det är en väldigt fin lokal att samlas i, säger Karin Bergman.

Om Kalmar skulle få besök av Sveriges kung och drottning så väntar ett speciellt rum på residenset åt dem.

– Kungaparet har sitt egna rum om de skulle komma på besök men eftersom de har sin sommarbostad på Öland så används det sällan.

Titta på videon i spelaren ovan för att gå en runda i Länsresidenset och hör Karin Bergmam berätta om några av de vackra föremålen. Titta även in bildgalleriet nedan för ytterligare detaljer.

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.