Laddar

Undersökning: Så tycker svenskarna om kameraövervakning

. - Foto: Pixabay

"Många ser fördelarna med att snabbt upptäcka olyckor, extremväder samt motverka brottslighet", säger Nicke Rydgren på Projektengagemang.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Stadsplanering har en betydande roll för hur tryggheten i vårt samhälle upplevs och hur den kan förbättras. Vad är det som gör att vissa områden upplevs som otrygga och vad skulle få platserna att kännas mer säkra?

Teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang har frågat svenska folket vad de vill att våra städer bör rustas med i framtiden för att öka tryggheten och minska kriminaliteten.

Högre polisnärvaro, kameraövervakning och mer belysning är det som toppar listan. Samtidigt uppger 40 procent av svenskarna att de vill se mer avläsningsteknologi såsom ansiktsigenkänning och ögonscanning.

Mest positiva till kameraövervakning är man på Gotland, där 65 procent är positiva. Minst positiva i landet är man istället i Västerbottens län, där endast 52 procent tycker att kameraövervakning är en bra idé.

Ödsliga och dunkla områden upplevs oftast som mer otrygga än öppna platser där det cirkulerar mycket folk, enligt undersökningen.

I Samhällsbarometern svarar 52 procent att de vill att framtidens städer ska vara rustade med mer belysning för att öka säkerheten, medan mer än var fjärde svensk vill att bostadsområdena ska blandas med arbetsplatser.

– Vi blir allt mer positiva till kameraövervakning och det är en naturlig utveckling i takt med att digitaliseringen av samhället fortsätter. Många ser fördelarna med att snabbt upptäcka olyckor, extremväder, mäta rörlighet samt motverka brottslighet, säger Nicke Rydgren, affärsutvecklingschef på Projektengagemang.

Så många är positiva till kameraövervakning:

Topp 3

1. Gotlands län 65 %

2. Hallands och Skåne län 64 %

3. Västernorrlands län 63 %

Botten 3

1. Västerbottens län 52 %

2. Kronobergs län 54 %

3. Blekinge län 55 %

Relaterade artiklar