Undersökning visar: Trädgården viktigare än kök

Pressfoto: Fastighetsbyrån.

Det här tycker svenskarna är viktigast i bostaden just nu.

delningar

Fyra av tio svenskar funderar på att flytta från sin nuvarande bostad. Den främsta anledningen är att man vill bo större.

Men vilka delar av bostaden lägger svenskarna störst vikt vid när de ska välja boende?

Resultat från Fastighetsbyråns undersökning visar att bra utomhusytor är absolut viktigast. Bra förutsättningar att laga mat, som var viktigast när samma fråga ställdes 2015, har halkat ner till andraplatsen.

– Det finns en tydlig trädgårdstrend och vår mäklare märker att det är väldigt stark efterfrågan på bostäder med fina trädgårdar och balkonger som går att inreda och odla på. Köket har fortfarande en väldigt central roll i svenskarnas hem men har nu alltså fått ge vika för olika typer av uterum, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

I undersökningen ställdes även frågor kring hur stort svenskarna vill bo och vilken typ av bostad de vill ha. I snitt vill man bo på 109,6 kvadratmeter och den mest populära bostadsformen är bostadsrätt.

Ytan svenskarna vill bo på har blivit något mindre jämfört med förra året då även enplansvillan var den mest populära boendeformen.

– Å ena sidan kan vi se en trädgårdstrend, å andra sidan fortsätter urbaniseringen. Storstäderna växer och många prioriterar ett centralt läge framför yta. Ökande priser och boendekostnader gör också att många tvingas bo mindre. Om vi ska tränga ihop oss på färre kvadrat känns det naturligt att vi även vill kunna pusta ut på en trevlig balkong eller uteplats, avslutar Johan Vesterberg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar