Ung lantbrukare prisades: "Jag kan vara stolt"

Robin Svedlund belönas för sitt entreprenörskap inom den gröna näringen.

delningar

Priset Ung Växtkraft delas ut av Länsförsäkringar Kalmar län. Ett pris som ska hylla unga och drivna entreprenörer som med sina företag håller landsbygden levande. I år gick pPriset gick till den 32-åriga lantbrukaren Robin Svedlund som driver gård i HagbyÖland. Han belönades med 10 000 kronor.

- Det är något som jag kan vara stolt över. Så det är jag både glad och nöjd med. Det är andra året i rad det här länspriset går till någon på Öland. Så vi är stolta att plocka hem priset till Öland igen, säger Robin Svedlund.

Det var en av Robins avelsrådgivare på Växa som nominerade honom till priset.

– Vi hade ett sommarmöte angående torkan och allt förra sommaren. Hon tyckte att jag var positiv och höll huvudet högt och nominerade mig till Länsförsäkringar, säger Robin.

Gården som Robin driver i Hagby började han arrendera för drygt ett år sedan och innan dess hade han varit anställd på gården i tolv år.

– Jag köpte alla djur, marken och maskinerna. Det var blött när vi började men sen kom torkan. Men jag tycker att det här är kul och det är det som driver mig framåt, säger Robin.

Robin Svedlund. Fotograf: Emil Eklund

FAKTA

Juryns motivering:

”Robin är ett föredöme för den yngre generationen inom den gröna näringen med sin inspirationsanda, sitt goda humör och framtidstro. Trots vädrets makter med torka och oerhörda värme under växtsäsongen 2018 så lyckades han att bibehålla produktionen på gården och få ungefär samma avsättning som andra år. Robin är en föregångare i den viktiga gruppen med unga entreprenörer inom den gröna näringen som är så viktig för vårt lands utveckling. Robin är en mycket värdig mottagare av utmärkelsen ung växtkraft i Kalmar län 2019.”

Fakta: Länsförsäkringar Kalmar län.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar