Laddar

Unga flyr kommunerna – Kalmar enda undantaget i länet

I 241 av landets 290 kommuner har andelen unga i åldern 20–24 år minskat de senaste fem åren.

delningar

Dagens Samhälle har gjort en sammanställning över hur många ungdomar det är som flyttar till och från kommunerna i Sverige.

Enligt deras statistik kan man se att i 241 av landets 290 kommuner har andelen unga i åldern 20–24 år minskat de senaste fem åren. I så många som 44 av de 290 granskade kommunerna lämnade 25 procent eller mer kommunerna.

– Det här är en ålder då det är naturligt att vara på väg från en plats till en annan, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping, till Dagens Samhälle.

Hon får medhåll av Henrik Karlsson, utredare på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, som lägger till att flytten ofta beror på att man vill utbilda sig på annan ort, läsa på högskola/universitet, hitta bostad, jobb eller en pojkvän/flickvän/partner.

I hela Kalmar län är trenden lika dyster. Kalmar är den enda kommunen som de unga flyttar till, där har man haft en ökning med 31 procent. Båda Ölandskommunerna visar på de sämsta siffrorna i länet där 24 procent av de unga har valt att lämna Borgholm och 31 procent har stuckit från Mörbylånga.

I Nybro har endast 7 procent av de unga flyttat från kommunen samtidigt som 14 procent har flyttat från Emmaboda.

Se övriga siffror från länet i faktarutan. 

Andel unga som flyttat till/från kommunen:

Borgholm: -24 procent Emmaboda: -14 procent Högsby: -20 procent Kalmar: 31 procent Mönsterås: -15 procent Mörbylånga: -31 procent Nybro: -7 procent Oskarshamn: -2 procent Torsås: -24 procent Vimmerby: -7 procent Västervik: -16 procent

Relaterade artiklar