Laddar

Ungdomar hängs ut på frågesajt: ”Bevisläget är svårt”

I ett forum på Ask.fm ryktas det om vilka högstadielever som har haft sex med vem och vilka som har druckit mest på fester - med för- och efternamn angivet. Det rapporterar Barometern.

delningar

Sex, sprit och otrohet. I forumet KalmarskvallerAsk.fm är det ryktesspridning om känsliga ämnen och fullständiga namn som uppges. Polisen står maktlös då sajtens servrar finns i Lettland.

– Ask dyker upp ibland men det är svårt att veta vem som står bakom. Vi hade fler anmälningar tidigare men då har vi inte lyckats få fram en misstänkt, säger Anna Wirblad, gruppchef för utredningar på polisen till Barometern.

”A, B, C och D är lättast att få i säng i Kalmar” och ”A har hållit på med B och sen varit otrogen med C!!!” är två av ryktena som sprids på Kalmarskvaller.

A är en grym fitta, tight o as skön” och ”B har skickat pull-videos till jättemånga killar på Kalmarsund. Hon sög även av B på skoltoan” är två andra exempel, enligt Barometern.

Det ska även finnas ett inlägg där en namngiven elev påstås ha en affär med sin handledare på skolan – också hen är angiven med för- och efternamn.

Frågesajten är populär bland ungdomar och bygger på att man skickar in frågor som någon kan svara på – allt kan se anonymt om man vill. Forumet Kalmarskvaller ska ha funnits i åtminstone ett år.

Nyhetsajten Omni har tidigare rapporterat om att många skolor har spärrat sajten på sina datorer efter problem med näthat.

Trots att inläggen kan vara ofredande eller förtal är det svårt för polisen att agera, eftersom servrarna finns utomlands.

– Vi har gjort flera punktinsatser tillsammans med socialtjänsten där vi kan se att det kan finnas ett större problem i en klass. Men bevisläget är svårt, säger Anna Wirblad till Barometern.

För knappt en månad sedan rapporterade 24Kalmar om att nio elever på Stagneliusskolan hade blivit polisanmälda för sin användning av ett konto på Instagram, där de ska ha spridit kränkande bilder på andra elever.

Relaterade artiklar