Unik miljösatsning inleds på Kalmar Öland Airport: "Viktigt steg"

Foto: Flygbolaget BRA

Målet: Inrikesresorna ska vara helt fria från fossila bränslen år 2030.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Under torsdagen inleddes en ny miljösatsning på Kalmar Öland Airport. Det är nämligen flygbolagen BRA och SAS, tillsammans med Kalmar kommun, Kalmar Öland Airport och AirBP, som inleder ett gemensamt arbete för att att minska miljöpåverkan i flygbranschen.

- Detta är ett viktigt steg på vägen för att minska flygets klimatavtryck och nå målet om ett fossilfritt inrikesflyg, säger Anna Soltorp som är Hållbarhetschef för flygbolaget BRA.

- Genom att våra resenärer i allt större grad efterfrågar biobränsle och väljer det vid bokningstillfället har vi möjlighet att vara med i projektet och tillsammans göra skillnad och åstadkomma klimatnytta, fortsätter Anna Soltorp.

Det nya samarbetet ska nu säkerställa att det långsiktiga målet om ett fossilfritt flyg ska uppnås år 2030 från Kalmar till Stockholm. Den första konkreta satsningen på förnybart flygbränsle lokalt genomfördes redan år 2017, nämligen under Kalmarsundsveckan när inrikesflygen mellan Kalmar och Stockholm flögs på biobränsle.

I höst har nu den treåriga upphandlingen av biobränsle för Kalmar kommuns räkning genomförts. Cirka 80 ton biobränsle kommer behövas under 2019 för flygtrafiken mellan Kalmar och Stockholm, och det kommer levereras till flygplatsen av AirBP så att BRA och SAS ska kunna tanka sina flygplan.

De båda flygbolagen finansierar tillsammans 50 procent av kostnaden för biobränslet samtidigt som Kalmar Öland Airport ska säkerställa finansieringen av de resterande 50 procenten.

- SAS långsiktiga mål är att reducera de totala klimatpåverkande utsläppen med 25 procent till 2030 och vi avser vara bland de ledande flygbolagen i omställningen. Initiativet i Kalmar är en pusselbit i vårt arbete mot ett långsiktigt mer hållbart flyg, säger Lars Andersen Resare, Hållbarhetschef på SAS.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar