Laddar

Unikt Kalmarföretag kan vinna stortävling

126 blev 10. Bland de tio företagen finns Kalmarföretaget Arkimera AB, som har chans att vinna Svenska Dagbladets och Carnegie Investmentbanks tävling: "Framtidens entreprenör". Vinnarvapnet? En bokföringsrobot.

delningar

Sedan tidigare hade Kenny Håkansson och Erik Lindblom bolaget Flyttservice Kalmar Län AB. För ett par år sedan fick de en idé när de höll på att flytta saker.

– Vi flyttade ofta bokföringsmaterial mellan olika kontor och arkiv och tyckte att man borde kunna sköta hela bokföringsprocessen digitalt. Det verkade inte finnas någon kostnadseffektiv lösning på det, så vi insåg att det fanns en lucka i marknaden, berättar Kenny Håkansson.

Ur den idéen föddes Arkimera AB för 1,5 år sedan.

– Vi har tagit fram världens första självlärande bokföringsrobot. Den studerar vad en redovisningskonsult gör och kan ta över tidsödande och ”tråkiga” uppgifter – som att sortera dokument eller mata in data i bokföringsprogram, säger Kenny Håkansson, som är vd för företaget.

Nu har företaget uppmärksammats. Av 126 inskickade bidrag är Arkimera AB ett av tio företag som har tagit sig vidare i Svenska Dagbladets och Carnegie Investmentbanks tävling: ”Framtidens entreprenör”.

– Det är en namnkunnig jury från näringslivet som har tagit fram de här tio företagen. Det är sju företag från Stockholm, ett från Umeå och ett från Göteborg. Och så vi då, säger Håkansson.

Nu är det upp till läsarna att avgöra vilka fem bidrag som tar sig vidare till slutfinalen, där juryn utser en vinnare.

– Jag tror att vi har en stor chans att ta oss till finalen. Som landsortsföretag tror jag att vi kan lyckas skapa intresse genom att vara aktiva i sociala medier och vara med i lokaltidningar. Vi har bra förutsättningar för att skapa ett tryck.

Vinnaren i tävlingen kommer att få sin produkt presenterad av Svenska Dagbladet inför ett 40-tal investerare.

– Det kommer kunna ge förutsättningar för en snabb tillväxt.

Den självlärande bokföringsroboten lanserades på en redovisningsmässa i Kista, utanför Stockholm, under tisdagen.

– Det är mycket nu. I morgon (läs onsdag) så börjar den stora ekonomimässan i Kista, som vi ska vara med på. Visst, vi behöver bygga ett kapital, men samtidigt så håller vi oss levande genom vinsten vi gör i det andra bolaget vi har, säger Kenny Håkansson.

Arkimera

Grundare

Kenny Håkansson och Erik Lindblom.

Vd

Kenny Håkansson.

Affärsidé

Har tagit fram en bokföringsrobot med förmåga till självinlärning. Produkten riktar sig till redovisningsbyråer som ska kunna lägga mindre tid på löpande bokföring och sortering av dokument.

Startår

2014.

Kapitalbehov

5 miljoner kronor.

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.