Unikt spadtag: "Blir som en första pilot"

Gemensam upphandling ligger bakom byggstarten av Kalmars nya stadsdel.

delningar

Vid bygget i Snurrom provflög man försiktigt de gemensamma vingarna. När det på fredagen var dags för det första spadtaget på Karlssons äng var det för första gånget skarpt läge.

– Det här är ett exempel på en gemensam upphandling med alla de här aktörerna för att vi, så långt det är möjligt, ska samordna vårt arbete att bli så effektivt och bra som möjligt, säger Mattias Adolfson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

I den för Kalmars del unika upphandlingen ingår Skanova, Kalmar vatten, Kalmar energi, Peab och Kalmar kommun. Tillsammans ska aktörerna simultant bygga och anlägga cykelvägar, belysning, vatten och avlopp, el, fjärrvärme och fiberanslutning i den nya stadsdelen.

– Snurrom var ett projekt där vi såg att vi kom fram mycket snabbare när vi jobbade ihop på ett annat sätt. Det var det som inspirerade oss att göra det i ett annat grepp. Det här som blir en första pilot att göra en gemensam upphandling, säger Thomas Bergfeldt, vd för Kalmar vatten.

Magnus Rudestig, Klara Johansson, Ingvar Petersson, Daniel Jedfelt, Mattias Adolfsson (S), Steve Sjögren, och Thomas Bergfeldt från Skanova, Peab, Kalmar vatten och Kalmar energi tog på fredagen det symboliska första spadtaget på Karlssons äng.

Målet med att inte dela upp arbetet mellan olika entrepenörer utan att i stället arbeta parallellt är att spara tid samt att öka förståelsen för varandras arbetsuppgifter och tillvägagångssätt. Upphandlingen är värd 19,2 miljoner kronor.

– Från Kalmar vattens sida känns det fantastiskt kul att göra det här tillsammans med alla beställare så man får en samsyn i helhetsbilden, säger Bergfeldt, och öppnar upp för fler liknande upphandlingar:

– Vi vill utvärdera det här och göra det i framtiden också. Nästa steg är att involvera ännu fler entreprenörer.

Markarbetet på Karlssons äng beräknas pågå fram till november i år. Därefter lämnas marken över till byggherrarna som i olika etapper ska bygga fyra hundra bostäder (varav hundra villatomter) och en förskola.

På fredagens pressträff avslöjades även att en pulkabacke och en stor lekpark kommer att byggas på området.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar