Utgrävningen i Kalmarsundsparken har börjat: "Hoppas på att hitta ett blockhus"

Jakten på ett blockhus har inletts. - Foto: Carl Winsth

Under veckan kommer arkeologer att gräva i Kalmarsundsparken.

delningar

Arkeologer i Kalmarsundsparken har under de senaste åren hört ihop. Mellan 1611-1613 när Kalmarkriget härjade lämnades det flera kvarlevor under markytan. Man har vid upprepade tillfällen hittat skelettdelar och mängder av vad man tror är kulor, granatsplitter och krigsgravar.

– Det är tredje säsongen av ett projekt som vi kallar för "Slagfält Kalmar" kan man säga. För fem år sedan när den långa bryggan byggdes så hittade man ett skelett, och då ställde man sig frågan "vad finns här?". Detta i synnerhet efter Kalmarkriget som härjade här 1611, säger Stefan Larsson från kulturen vid Lund som ansvarar för utgrävningar.

Mellan sjätte och tionde augusti kommer arkeologer att gräva i Kalmarsundsparken för att hitta ett så kallat blockhus. Ett blockhus användes under krig och är som en bunker fast gjord i trä med fönster som användes som skottgluggar.

– I år så kommer vi att gräva helt platsspecifikt. Det innebär att vi tror att det kan finnas ett blockhus. Vi kan inte lova det, men vi tror att det finns ett. Redan nu finns det lite skiftningar som är intressant för oss. Det som är så spännande med att vara just vid Kalmarsundsparken är att allting är helt orört. Det är skillnad mot andra slagfält som ofta ägt rum i tätbebyggda områden där man byggt om. När vi har gått runt här så har vi inventerat hur det ser ut i marken, säger Larsson.

Den arkeologiska undersökningen är en beställning från länsstyrelsen och det är ett samverkansprojekt mellan Kalmar kommun, Kalmar Läns museum, arkeologerna vid statens museum, länsstyrelsen i Kalmar län samt Kalmar slott. Man har i år valt att satsa på att på ett pedagogiskt sätt berätta för barn och unga hur det var under 1600-talet i Kalmar. Det kommer att finnas prova-på-aktiviteter och rundvandringar under hela veckan för allmänheten.

– Allmänheten kommer bland annat att få bygga lite så kallade spanska ryttare som man använde som försvarsmetod, tyvärr kan vi ju inte elda, men eventuellt kommer det finnas möjlighet att laga mat av något slag. Det kommer även finnas möjlighet att titta på gamla kläder och lite vapen, vi vill ge en inblick i hur det var att vara soldat under 1600-talet i Kalmar, säger Emma Angelin Holmén, kulturutvecklare på Kalmar kommun.

Arkeologerna har redan under måndagen startat sitt arbete. De inledde med att ta bort gräset för att komma åt jorden.

– Det börjar redan komma lite fynd, inte så mycket, men det visar att vi är på rätt väg, säger Stefan Larsson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar