Laddar

Utmaningen: Skriv en roman på trettio dagar

November är en intensiv månad fylld av ord, frustration och mängder med kaffe för många aspirerande författare. Vargen Johansson är en av de som ska hinna skriva 50 000 ord på 30 dagar.

delningar

National Novel Writing Month, eller NaNoWriMo som det kort kallas, är en helig hösttradition för många som gillar att skriva. Idén går ut på att under november månad skriva minst 50 000 ord. Det innebär att man måste skriva minst 1 667 ord om dagen.

– Det svåraste är att hålla deadlinen. Att hinna med alla ord som ska skrivas varje dag. Jag lyckas alltid att hamna efter på nåt sätt och får då kämpa mig upp till de antal ord som behövs för dagen och lite till, säger Vargen Johansson som bor på Öland.

Han har varit med under NaNoWriMo sedan 2011 och har gjort det till en tradition.

– Jag deltar för att det är kul att skriva. Det har jag gjort varje år, tack vare min bästa kompis som föreslog det för fem år sedan, berättar han.

I år skriver Vargen på flera olika projekt samtidigt.

– Jag kan aldrig hålla mej till ett projekt, utan måste skriva på flera storys samtidigt, så har det varit varje år sedan starten. Just nu varvar jag mellan ett comic book-manus och en roman inspirerad av historia och folktro.

Vargen har ingen särskild rutin kring skrivandet. Han sitter lite varstans där han får plats med datorn och nåt att äta.

Minst en Pepsi slinker ner under ett skrivpass. Pepsi är min enda koffeinkälla. En del NaNoers kör med kaffe men jag har aldrig förstått tjusningen med kaffe.

Vad är det bästa med NaNoWriMo?

Skrivandet. Man avsätter tid till att skriva, även om annat ska göras med. Har man fem minuter över så sätter man sig ner och skriver. Även gemenskapen som kommer när man går med i grupper och på den officiella hemsidan, och kanske går på Write Ins på ett bibliotek, är en fördel.

De som klarar av att skriva minst 50 000 innan klockan slår över till 00:01 den 1 december kan kalla sig vinnare av NaNoWriMo. Vargen har lyckats vinna varje år men han menar också att man inte alltid behöver gå för vinst. De som känner sig sugna på att testa men som blir avskräckta av att behöva skriva så många ord behöver inte vara rädda.

Prova. Även om man ”bara” skriver ett ord på hela månaden så är det ett ord mer än om man inte skrivit alls. Bara kör. Kör på. Skitsamma om man inte når 50 000 ord, har man nått sitt eget mål oavsett vad det är så är det så jävla bra gjort att ha kommit igång med skrivandet.

Vargen jobbar som busschaufför och det kan vara svårt att kombinera skrivandet med ett heltidsjobb. Det är det som Vargen tycker är den största utmaningen.

– Att hålla deadlinen. Hinna med alla ord som ska skrivas varje dag. Jag lyckas alltid att hamna efter på nåt sätt och får då kämpa mig upp till de antal ord som behövs för dagen och lite till.

Tidigare har Vargen bland annat gett ut novellen ”Why don’t you have a dick?” som finns med i antologin ”Över en fika”. Novellen handlar om en transman och hans nya fosterdotter, och hur dom båda hanterar att han är trans.

Hans nästa projekt efter NaNoWriMo kommer att ha starka lokala anknytningar och går att läsa mer om i hans blogg.

– Mitt nästa projekt kommer gå ut på att samla in så mycket historier om det övernaturliga som möjligt från privatpersoner. Historierna ska ha anknytning till en ort på Öland eller utspela sig på Öland.

Men än så länge är november inte slut och Vargen har ett antal ord kvar att skriva.

– Jag hoppas på att kunna nå det satta målet på 50 000 ord, och att få åtminstone ett av projekten så komplett som möjligt, avslutar han.

För de som skulle vilja testa på att skriva nästa år så finns NaNoWriMos officiella hemsida där man kan läsa mer. Nästa anhalt är April där hela månaden är helt dedikerad till att planera det man kommer att skriva om i November. Vågar du anta utmaningen?

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.