Laddar

Utmaningen som ska få familjer att röra på sig

"Familjeutmaningen" är ett initiativ som ska minska stillasittandet.

delningar

Kroppen behöver rörelse för att må bra men enligt larmrapporter rör barn allt mindre på sig, trots att sommaren erbjuder många chanser att leka. Detta är något som Landstinget i Kalmar län och Friskis & Svettis har uppmärksammat. I samarbete med Smålandsidrotten och P4 Kalmar presenterar de därför i sommar #familjeutmaningen.

– Vi märker att allt yngre barn sitter stilla mer framför till exempel mobiltelefoner och TV-spel och då känner vi att det är vårt ansvar att få dem att röra mer på sig, säger Natalie Olsén som jobbar på Friskis & Svettis.

Tanken är att träning ska bli en del av ledigheten och för att uppnå detta har det skapats tre olika filmer med tips på saker man kan göra för att hålla igång lite. Hjulningar, familjebrottning i sanden och armhävningar med handklapp är exempel på roliga, men enkla aktiviteter som passar alla åldrar.

– Feedbacken på filmerna har varit väldigt positiv och det är många som tycker att det är ett roligt initiativ.

Hon trycker på att Familjeutmaningen finns till för alla, inte bara för Friskis & Svettis medlemmar. Det viktiga är inte heller att man har rätt teknik, det ska bara handla om att ha roligt, samtidigt som man utför en fysisk aktivitet.

– Vi vill att detta ska få familjer att börja röra på sig tillsammans, det kan öka sammanhållningen i familjen. Det hjälper inte att som vuxen säga till barn att de ska gå ut och röra på sig, barn gör nämligen som vuxna och om de inte rör sig så kommer barn inte göra det heller, förklarar Natalie Olsén.

Om alla använder hashtaggen när de har motionerat kan det byggas upp en rörelsebank som kan användas som inspiration för framtiden, berättar Natalie Olsén. Det kan resultera i att fler familjer börjar röra på sig, vilket är målet med projektet.

 

Relaterade artiklar