Laddar

Utställningshund från Kalmar topp fyra i Norden

En av årets finalister i Nordens största utställningstävling MyDOG är från Kalmar. "Känns spännande", säger ägaren Gertrud Hagström.

delningar

Den fjärde januari kommer Svenska Mässan i Göteborg för trettonde gången att fyllas av över 9000 hundar från alla tänkbara raser när de samlas tillsammans med sina ägare. Cirka 200 av dessa har under hela året ställt upp i olika tävlingar för att ta sig till toppen. En av alla dessa är Gertrud Hagström och hennes irländska terrier MerryMac Zinnia Of Gold Again.

– Vi har fött upp hundar i fyrtio år så man kan säga att vi är rutinerade uppfödare som har erfarenhet av liknande tävlingar, berättar Gertrud Hagström.

Hon berättar att de har valt att tävla om förstaplatsen i Årets utställningshund, en titel som alla uppfödare drömmer om. De ska även delta i Nordic Dog Show och International. Eventet i sin helhet arrangeras av Svenska Mässan, Västra Kennelklubben i samarbete med Blå Stjärnans Djursjukhus, Royal Canin och Agria Djurförsäkring.

Anledningen att de ställer upp är för att MerryMac Zinnia Of Gold Again anses vara av god rasstandard, enligt de domare som har bedömt henne. Under det gångna året har hon vunnit stora framgångar. Bland annat har hon tagit hem hela sju Best in Shows, varav den största i Stockholm. Inför evenemanget i Göteborg rankas hon bland de fyra bästa hundarna.

–Detta är som en skönhetstävling för hundar och det viktiga tror jag är att hunden mår bra och är lycklig. Tips till alla som funderar på att ställa ut sin hund är att lära dem att gå fint i koppel och låta andra personer röra vid dem. Utställningar innebär en mental påfrestning, hävdar Gertrud Hagström.

Priset är, utöver äran, en pott på 20 000 kronor och vinnaren utses den sjätte januari.

För de som inte ska tävla utan bara är hundintresserade finns möjligheter att besöka polishundsuppvisningar, hundteater och föreläsningar av specialister. Gertrud som har varit med i gamet länge tycker att det är bra med liknande mässor för alla hundintresserade men att man helst ska lämna hunden hemma, eftersom det är en så pass stressig miljö. Mässan avslutas den sjunde januari.

Relaterade artiklar