Vägglöss och spindlar blir vanligare hos Kalmarhem

Genrefoton: Mostphotos/Youpla

Därför tror man att det ökar i Kalmar.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Bara sedan 2010 har antalet skadedjurssaneringar tiodubblats i Sverige enligt nya siffror från försäkringsbolaget Trygghansa. Anticimex i Kalmar kan man bekräfta det då deras skadedjursärenden har ökat med över 3000 stycken under samma period.

– Det beror främst på ett ökat resande och migration, säger Mikael Öst till tidningen Hem&Hyra.

Där man ser den största ökningen är bland vägglöss och kackerlackor. I Kalmar var det dock getingar och myror som ökade mest under förra året. Getingärenden ökade dramatiskt i och med den varma sommaren.

Hos Kalmarhem ser man ett problem med skadedjur hos sina hyresgäster. Det de reagerar mest på är dock problemen med vägglöss och spindlar.

– Tidigare hade vi endast något enstaka saneringsärende varje år. Idag handlar det om mellan tre till fem saneringar av vägglöss och tre till sju saneringar av spindlar, säger Lars Olsson, fastighetschef på Kalmarhem tidningen.

När hyresgästens lägenhet ska saneras är det dock hyresvärden som blir skyldig till att betala för arbetet. Så länge det inte finns fog för att hyresgästen kan stå som ansvarig för skadedjuren.

– Enligt hyreslagen är det värden som är skyldig att utrota skadedjur. Men om värden på något sätt kan bevisa att det är hyresgästen som gjort sig skyldig till skadedjuren, kan hyresgästen i värsta fall behöva stå för kostnaderna för en sanering, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen Sydost.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar