Välkänd profil laddar för Ironman: "En satsning"

Simon Gustavsson är en profil i många avseenden. I höst står han på startlinjen för sin första Ironman. Foto: Privat

Simon Gustavsson, känd från Umara och podden "Prestera Mera" kommer till Kalmar i sommar.

delningar

År 2009 började Simon Gustavsson studera till biomedicinare i Halmstad. Under utbildningen hittade han tillsammans med Tommy Ivarsson ett intresse för nutrition och energi inom uthållighetsidrott. Idag driver de ett drygt fem år gammalt företag som specialiserar sig på nutrition för prestation, Umara.

De båda driver också en podcast, "Prestera Mera". Där avhandlas varje vecka ämnen inom kost och träning. Simon har alltid haft ett intresse för konditionsidrott, även om han under en kortare period under hans studietid hittade ett annat intresse.

– Som ung började jag som fotbollsspelare, var otroligt dålig tekniskt men sprang mycket och orkade springa länge. Jag skapade mest oreda på fotbollsplanen. Men jag förstod att jag hade en fallenhet för löpning vilket jag höll på med tills jag var 18-19 år. Speciellt bra blev jag aldrig men jag gjorde milen på 34 minuter. När jag började läsa biomedicin så började jag med styrketräning. Jag blev bodybuilder och har faktiskt stått på en scen och spänt mig till låten "Mr. cool". Men sedan tröttnade jag på det och ville tillbaka till konditionsidrotten, säger Simon med ett skratt.

De senaste åren har Simon stått för en rad utmaningar och prestationer. En av de mest kända prestationerna Simon mäktat med är när han cyklade genom hela Sverige utan att inta någon form av energi. Alltså inga kalorier alls. Utmaningen uppmärksammades medialt och fick namnet Sverigetrampet. – Det var verkligen en utmaning. Jag cyklade från Treriksröset till Smygehuk enbart på vatten och mineraler. Helt och hållet med kroppens egna energi. Inte ens en lightprodukt, det var regeln. Två månader innan började jag med att gå upp från 72 till 94 kilo i vikt. Detta genom att äta väldigt mycket fett eftersom det är energirikt. Allt som kunde få mig att gå upp i vikt fort åt jag. Jag cyklade 220 mil, ungefär 15 mil per dag och det tog drygt 15 dagar, förklarar Simon.

Nästa stora utmaning för Simon är i Kalmar, nämligen Ironman. Givetvis har han inte bara som mål att gå i mål och kunna titulera sig som en Ironman, han vill mer än så.

– Rent tidsmässigt, under optimala förutsättningar, så siktar jag mot att gå i mål under nio timmar. Jag kommer att spänna bågen och blir det en bra dag är det de tiderna jag kommer att drömma om. Vid en busig dag kommer jag att gå mer på placering, även om det kommer vara svårt att veta sin placering under loppet. Men jag vet att om jag löser under nio timmar så har jag bra chanser till en Kona slot (Kvalplats till Ironman, Hawaii). Även om det är många bra med, menar Simon.

Om Simon hade velat ha optimala förutsättningar för att kvala till Hawaii hade han inte valt Kalmar. Men det gör han ändå.

– Kalmar är ett populärt ställe. För mig hade det varit en enklare apparat att ta mig till Asien eller England. Det är smartare eftersom att det är tuffare cykel och löpning, alltså det jag är bra på. Men jag vill köra i Kalmar. Det är en svensk arena och som vd för Umara hoppas jag att få mycket hejarop och att många känner igen mig, menar Simon.

Även om Simon är en välkänd profil inom kost och träning så är han verkligen inte erfaren inom triathlon. Än så länge har han inga genomförda triathlontävlingar på sin meritlista och sitt första crawltag togs så sent som i oktober.

– Jag har kommit igång lite med Simcoachen. Dock är jag en stel simmare som har en ofördelaktig anatomi. Jag har en kort överkropp med långa ben som sjunker bra. Det är mycket jag får jobba med i simningen, förklarar Simon.

Simträningen har inte gått helt smärtfritt. Andra utmaningar har kommit i vägen för satsningen vilket har lett till lite skavanker.

– I december bestämde mig för för att köra Nordenskiöldsloppet. Det är 22 mil på skidor och historiskt sett har det varit ganska busigt väder. Jag behövde alltså träna hårt för det. Då skadade jag mig i revbenen av all stakträning och har haft svårt att simma i två och en halv vecka, berättar Simon.

Inte heller vägen till cyklingen har varit självklar för Simon. Tidigare har cyklingen mest varit ett komplement till löpningen för en vanligtvis skadebenägen Simon.

– Cyklingen var en av mina största rehabövningar. Jag såg den som ett rehabverktyg och ogillade den först. Men sedan märkte jag att det ändå var ganska trevligt. Man behöver inte vara rädd för skador och jag började uppskatta cyklingen för möjligheten till långa pass. Sedan kände jag att jag faktiskt var en ganska stark cyklist, menar Simon.

Eftersom Simon både är en stark cyklist och en bra löpare så låg triathlon och Ironman givetvis nära till hands. Han har också bra koll på tävlingen.

– Vi har varit med Umara i Kalmar under tre år. Eftersom jag ändå gör maran på under tre timmar, har tävlat tempo-SM och kan nutritionen bra så kom tanken på att genföra det. Jag tänkte att det har jag inte gjort, så det gör jag.

Med fyra månader kvar till Ironman så är formen bra. Framförallt i favoritgrenarna. Simon berättar för 24Kalmar att löpformen faktiskt är oväntat bra och när det pratas tidsmål så är ovissheten stor men så också målmedvetenheten.

– Jag kommer helt utan erfarenhet, det är jag ödmjuk inför. Jag har kört mycket intervaller och sprungit efteråt men jag har aldrig cyklat 18 mil och sedan sprungit. Det kan mycket väl bli 3.15 eller 3.20 på min mara. Då kanske jag går i mål 9.30 eller 9.15. Jag blir inte missnöjd, men all min träning är för att göra en bra mara och kunna gå i mål under nio timmar, förklarar Simon.

Simon kommer att tillhöra Age Group 30-34, vanligtvis en av de starkaste åldersklasserna på Ironman. Om hans tider blir som han vill kommer han kanske att erbjudas en plats till Ironman Hawaii. Även om det är målet så kommer han inte att tacka ja till platsen,

– Får jag sloten så tar jag de inte. Det är gutt att kunna tacka nej. Jag är nöjd där. Men löser jag det inte i år så tror jag att jag kommer vilja komma tillbaka till Kalmar och kvala igen. Möjligtvis vill jag till Kona någon gång, men inte i höst. Jag kommer vilja stå på startlinjen på Hawaii någon gång iallafall. Jag har tränat konditionsträning sedan jag var 12 år och kommer inte att sluta. Det är ingen "just nu-grej", det är en identitet för mig, menar Simon.

Vilken är din hittills största prestation, vad är du mest nöjd med?

– Sverigetrampet är en av dem. Men även en väldigt bra prestation jag gjorde var ett marathon här hemma på 2.47. Vi mätte upp en slinga och gjorde en liten minitävling där vi sprang tolv varv. Men också tempo-sm, även om jag kom tredje sist. Jag tävlade i elitklassen och lyckades trycka 315 watt i fem mil. Det var jag nöjd med.

Du har varit i Kalmar några gånger, vad är det bästa med Kalmar?

– Jag kommer från Borås och har bott i Halmstad. Även om jag bor i Göteborg nu så gillar jag de lite mindre städerna som ändå är så pass stora att allting finns. Kalmar är likt Halmstad och Borås. Det är en nära stad samtidigt som den är tillräckligt stor. En för liten stad tappar träningsmöjligheter och en för stor stad tappar helheten när den delas upp i olika stadsdelar, tycker jag.

Vad har du för tips till någon som ska göra Ironman första gången?

– Jag försöker att träna så som jag tävlar när det är åtta veckor kvar och intensifierar träningen med fyra veckor kvar. Det gäller verkligen allt, så som hjul, utrustning, kläder, hjälm och nutrition. Allt så jag är förberedd. Ofta tränar man allt isolerat. I min träning kommer jag några gånger att starta med att simma, cykla och sedan springa. Helt enkelt göra ett litet triathlon. Ha kul, gör brickövningar, våga träna som man ska tävla. Även med kosten så man vet vad som händer. Många lär sig det för sent, till exempel efter sin första Ironman.

Fem snabba med Simon:

Favoritpass: Distanslöpning runt Skatås 14km lugnt och fint.

Äter helst: Havregrynsgröt med två äpplen och en banan

Favoritmusik till träning: ”30s from mars &  In Flames”

Starkaste gren: Löpning

Favoritpryl: Wattmätare

FAKTA

Simon Gustavsson

Ålder: 32

Bor: Göteborg

Familj: Sambo och en hund

Aktuell: Ska tävla i Ironman Kalmar

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.